– Vi har en solid egenkapital og forbereder oss nå på en utvidelse av anlegget. Men det er ting vi sakner – vi burde hatt egen konsesjon for oppdrett for å sikre gode rammebetingelser i framtida, sa administrerende direktør Per Olav Mevold i Vikenco AS da kan møtte lokalpolitikerne i Aukra.

På direkte spørsmål om landbaserte anlegg for oppdrett, var han tydelig på at det hadde han ikke trua på. Det skyldes mye at vi har et fjordsystem der havet gir et voldsomt fortrinn. Det ville vært lettere å få konsesjoner om det ble satset på landanlegg. Men det er komplisert, det er dyrt og det har en stor risiko, mente Mevold.

Økologisk

Vikenco har 110 ansatte og har avdeling for slakting og foredling. De slaktet 21.000 tonn og foredlet 9.200 tonn i 2015. Dette utgjør seks-sju prosent av all foredling i Norge.

– Resultatet de tre siste åra har vært særdeles bra. Vi passerte i fjor ei omsetning på én milliard kroner, i år regner vi med at det blir 1,2 milliarder. Men økningen skyldes priser mer enn økt volum.

Strenge krav

Salmar, som eier 51 prosent av selskapet, og Vikenco satser stort på økologisk laks, i dag er de verdensledende med en markedsandel på 50 prosent. Og det øker – fra 10.000 tonn i 2015, 13.000 tonn i 2016 til 16.000 tonn i 2017.

– Produksjon av økologisk laks innebærer ei lang rekke strenge krav til kvalitet. Blant annet til fôr og tetthet i merdene. Dette er krav vi tar på alvor og bruker mye på sertifiseringer og kvalitetssikring. Fiskens velferd skal være i sentrum, det gir god kvalitet, fortalte Per Olav Mevold.

Stor utvidelse

USA er et enormt marked for lakseprodukter, ikke minst gjennom de store dagligvarekjedene. Her satser Vikenco målrettet på ytterligere framgang. Men også dagligvaremarkedet i Norge bidrar med sterk økning.

– Men med ekspansjon følger utfordringer, derfor er vi glad for å ha fått gjennomslag for å kunne utvide arealet vårt. Vi produserer på 3.000 kvadratmeter i dag, nå skal det utvides med nybygg på 6.000 kvadratmeter. Da er det mulig å få åtte-ti prosent årlig vekst i produksjonen.

Sikker tilførsel

Blant utfordringer han tok opp i møtet med politikerne, var eiendomsskatten. Det har hengt ved bedriften siden oppstart. Og det var noe politikerne burde tenke på.

– Her er det et skatteobjekt, men vi har ikke noe å betale med, påpekte Mevold.

Han var også opptatt av at bedriften hadde sikker tilførsel av vann, og at kommunen foretok nødvendige investeringer for å sikre dette. I dag er det noen kilometer med eternittrør som kan være både 60 og 70 år gamle.