På sjukehusrettssakas fjerde dag var Per Sefland kalt inn som vitne. I 13 år var han politimester på Nordmøre med tilhørende sokkelansvar. Nå er han en såkalt fristilt politimester med prosjektoppdrag, deriblant foreleser han om beredskapsledelse ved Høgskolen i Molde.

– Kristiansund er unikt

Han kritiserte utredningene som var gjort i forkant av valget av sjukehustomt. Spesielt Kristiansunds unike posisjon i beredskapssammenheng for norsk offshore-næring er underkommunisert i arbeidet, mener Sefland.

– Kristiansund er unikt i beredskapssammenheng, fremholdt Sefland, og viste til et velfungerende og godt samkjørt nettverk av institusjoner som må samhandle når større ulykker skjer under skipsfart eller i tilknytning til oljeinstallasjonene.

Store utfordringer

– I flere tiår har det vært en veldig drillet organisasjon her. Sjukehuset er en del av dette, sa Sefland i retten.

Oljerådgiver

Også tidligere journalist og redaktør Helge Hegerberg, nå oljerådgiver i Kristiansund kommune, var kalt inn som vitne for å fortelle om dette. Han har gjennom flere år hatt spesielt fokus på oljeindustrien og maritim aktivitet i Norge. Han har også gitt ut flere bøker om temaet. Han mente at Hjelset var et svært dårlig tomtevalg sammenlignet med Kristiansund og Storbakken, spesielt i et beredskapsperspektiv for offshore-industrien.

– Problemene med å fly til Hjelset, er at du må fly over fjell. Det er ikke alltid mulig. Dermed må du fly rundt og inn fjorden – og der kan du få problemer med fjordvind. Det er mange problemer med Opdøl kontra Kristiansund, sa Hegerberg.

Han fortalte at det jobber 3.500 personer på norsk sokkel når det er full aktivitet, men innrømmet at det var færre der akkurat nå.

Skiftordninger

Advokaten til Helse Midt-Norge, Erik Bratterud, spurte om antallet som var ute samtidig egentlig ikke var betydelig mindre.

– På det meste er det 3.500, men de er ikke der samtidig, fortalte Hegerberg.

– To tredeler er på land?

– Ja, eller de er på veg til eller fra. De går skiftordninger 2-4.