– Vi bruker fire uker på å sette opp et tre etasjes bygg. To dager på å montere et tett tak av element. Det er veldig fort! Det er hvor fort vi greier å sette sammen elementene, som setter begrensningene, sier prosjektleder Håvard Slatlem i Betonmast Røsand AS til Romsdals Budstikke.

Penger spart

Ifølge prosjektleder Dagfinn Storvik i Hammerø & Storvik Prosjekt er det store besparelser i bruken av modulbasert massivtre, men enn så lenge setter de av romslig med tid til å bli godt kjent med konseptet.

– Ikke minst sparer vi tid og penger på at vi får bygget under tak så raskt. Da slipper vi å aktivt tørke det flere ganger på grunn av været, slik man må gjøre ellers, sier Storvik.

Feiret milepæl

Midt i eksamenstida på Romsdal videregående tar den nye skolen form. Når først grunnmurene er ferdige, skyter modulene i massivtre opp i rekordfart.

Torsdag markerte skoleledelsen, «skolekjøper» Møre og Romsdal fylkeskommune og entreprenørene at de mildt sagt er i rute.

– Det er nesten så det går for fort, at vi er foran skjema. Første milepæl var da vi nøyaktig på bestilt dato 9, mai var klare til å ta imot de første modulene med massivtre fra Østerrike, forteller Slatlem.

Tre med tog

Ifølge Kent Are Kristiansen i Woodcon AS er bruken av massivtre svært miljøvennlig fordi man utnytter hele treet.

– Sjøl om 11.000 tre må hogges for å få nok treverk til de 2900 kubikk massivtre i nye Romsdal videregående skole, går 60 prosent av trærne til massiv- og limtre. Resten går til papir, emballasje og pellets, så svinnet er lik null, forteller Kristiansen.

At treverket sendes med tog til Åndalsnes fra Østerrike, og deretter med lokale transportører, var viktig for avtalen med fylkeskommunen.

– Når bygget er oppført, vil treverket fortære 9100 tonn karbondioksid fra atmosfæren, sammenliknet om det var i betong, forklarer han.

Det betyr mye for Møre og Romsdal fylkeskommune, som har satt spesielt fokus på å øke bruken av tre som byggemateriale i både offentlige og   private bygg, med prosjektet «Tredrivaren».

Læringsarena

For skolen med sentrale fagutdannelser er det viktig å inkludere elevene i prosessen.

– Til høsten planlegger vi egne orienteringer for Bygg- og anleggsteknikk, og elektro er allerede inne via Norconsult. Det er midt i blinken at det er så kortreist, sier avdelingsleder Magne Ivar Mordal.

Slatlem i Betonmast Røsand håper elevene legger merke til arbeidet.

– Vi setter pris på å få bygge en skole der framtidas bygningsarbeidere utdannes. Vi håper det bidrar til økt rekruttering, for det trengs, sier Slatlem.