Tidligere styremedlem i Helse Møre og Romsdal, overlege Harald Topphol i Volda, sa at han aldri fikk den presiseringen han skulle få fra fagdirektør Odd Veddeng dagen før styremøtet i Ålesund 17. desember 2014.

- Hadde jeg hatt denne informasjonen, ville jeg ikke gått ut slik jeg gjorde, forklarte Topphol da han ble avhørt via telefon i Inntrøndelag tingrett.

Veddeng skulle informere

Tidligere i rettssaka hadde Odd Veddeng fortalt at han var blitt pålagt av styreleder Stein Kinserdal å informere Topphol dagen før styremøtet om at ingen hadde opplysninger som tilsa at det var noen kobling mellom Astrid Eidsviks sluttavtale og at hun skulle føle seg presset til å velge å plassere sjukehuset på Hjelset.

Vi fulgte dag 3 av rettssaka direkte her!

Topphol startet derfor styremøtet med å legge fram de første opplysningene Odd Veddeng hadde gitt ham to dager tidligere.

Bekreftet ordbruken

- Jeg fikk vite at Daniel Haga hadde sagt at Helse Midt bare ville godta Hjelset og at Astrid Eidsvik ble presset til å stå lengre i stillingen. Til det siste skulle sluttavtalen hennes være brukt som pressmiddel.

- Stemmer det at du brukte ord som "utpressing og korrupsjon"? ville regjeringsadvokaten vite.

- Ja, men jeg kjenner ikke de juridiske begrepene rundt dette. Men det var slik jeg oppfattet den informasjonen jeg fikk fra Veddeng to dager før styremøtet.

- Min tolkning

På spørsmål om Odd Veddeng hadde koblet sluttavtalen til stedsvalget, erkjente Topphol at dette var hans egen tolkning, og at det passet sammen med den følelsen han hadde hatt den siste tida: at det ikke var Helse Møre og Romsdal som skulle få avgjøre hvor sjukehuset skulle ligge.

- Jeg orienterte Topphol

Fagdiirektør Odd Veddeng var heller ikke til stede i rettssalen på annet enn en telefonlinje. Han svarte bekreftende på at han hadde orientert Harald Topphol dagen før styremøtet om at det ikke kunne tolkes slik at sluttavtalen til Eidsvik hadde noe å gjøre med tomtevalget.

Han bekreftet at det var han som var Topphols kilde til opplysningene fra Daniel Haga og tomtevalg - samt det som gikk på at sluttavtalen ikke var ferdigforhandlet og at de ønsket at hun skulle stå i stillingen til saka var ferdigbehandlet.

Veddeng sa forøvrig at han hadde tvilt seg fram til Storbakken - med samme begrunnelse som Eidsvik hadde: hensynet til de som bodde lengst unna.

---

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!