Tidligere styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte, ble tirsdag formiddag kalt inn som vitne av Kristiansund kommune.

Til liten hjelp

Kjetil Wedervang Mathiesen, kommunens advokat, arbeider med å styrke teorien om at helseminister Bent Høie har rigget prosessen rundt tomtevalget til fellessjukehus. Dette skal helseministeren ha gjort blant annet gjennom å fjerne Storbakken-tilhengere fra viktige posisjoner og fått inn Hjelset-tilhengere som erstatning.

Dette fikk Wedervang Mathiesen liten hjelp til av Styve Holte. Ikke noe av det hun sa støttet opp under Kristiansund kommunes konspirasjonsteorier.

Misnøye fra ansatte

Marthe Styve Holte fortalte om et godt samarbeid mellom henne og tidligere administrerende direktør Trond Michael Andersen. Samtidig var hun tydelig på at det var mange tillitsvalgte som ikke delte hennes syn på toppsjefen.

– I utgangspunktet mener jeg det er utrolig viktig å ha et godt forhold til tillitsvalgte i en slik organisasjon. Det utviklet seg en situasjon med mye kritikk av Andersen, dette gikk i stor grad på personlige egenskaper, fortalte hun i retten.

Styve Holte fortalte at hun opplevde konflikten som ubehagelig – det sa også flere styremedlemmer til henne at de gjorde.

Tomtevalget ikke årsak

Da helseminister Høie ringte henne i oktober 2014 for å få henne til å avsette Andersen, var hun sterkt uenig i beslutningen. Dette fortalte hun statsråden, og det formidlet hun også til Andersen selv da hun orienterte ham om samtalen.

Hun avviste ethvert spørsmål om at fjerningen av Andersen kunne ha noe med tomtevalget å gjøre. Det var følgelig heller ikke årsaken til at hun valgte å gå av.

– Jeg kunne ikke fortsette som styreleder med de premissene som var lagt, sa Styve Holte.

Kvalshaugs rolle

Det har også kommet påstander om at tidligere styreleder i Helse Møre og Romsdal, John Harry Kvalshaug, ble kastet på grunn av strategiske hensyn. At han var nordmøring passet ikke statsråd Høie i hans kamp for å få sjukehuset til Hjelset, mener Kristiansund kommune.

Regjeringsadvokat Erik Bratterud spurte Styve Holte om dette.

– Hvorfor ble ikke Kvalshaug gjenvalgt?

– Det hadde ikke noe med denne saken å gjøre, altså tomtevalget. Det er jeg helt klar på.

– Hadde valget av hans etterfølger noe med tomtevalget å gjøre?

– Nei. Valget handlet om å få tilført kompetanse utenfra.

– Andersens avgang da, kan det kobles til tomtevalget?

Ikke press fra Høye

Styve Holte ble også spurt om en telefonsamtale hun hadde med helseminister Høie i slutten av august 2014, knappe fire måneder før tomtevalget skulle vedtas. I denne samtalen skal Høie ha sagt at han ut i fra rekrutteringshensyn «hellet mot Molde».

– Jeg opplevde det ikke på noe måte som noe direktiv fra Høie, sa hun om dette i retten, og hadde følgende forklaring på hvorfor dette var blitt sagt:

– Jeg spurte Høie om han hadde en preferanse i forhold til stedsvalg. Samtalen ellers handlet mest om prosessen.

Kvalshaug i vitneboksen

Seinere onsdag formiddag var det tidligere styreleder i Helse Møre og Romsdal, John Harry Kvalshaug, som ble kalt inn som vitne. Også det han fortalte svekket Kristiansund kommunes teori om at han ble fjernet fra posisjonen fordi han hadde «feil mening» om tomtevalget.

På spørsmål fra regjeringsadvokat Bratterud om han tror årsaken til at han ikke ble gjenvalgt handlet om sjukehuslokaliseringen, svarte Kvalshaug:

– Jeg uttalte meg ikke på noe tidspunkt om tomtealternativene og hva jeg mente, for det visste jeg ikke selv en gang.

– Så ingen andre kunne ha noen oppfatning av hva du ville gå for?

– Nei.