Trond Michael Andersen var første vitne i sjukehusrettssaka i Steinkjer da dommeren åpnet for tredje dag i tingretten. Andersen hadde vært direktør i litt over ett år da styrelederen fikk telefon fra statsråd Bent Høie om at Andersen burde byttes ut som direktør.

Følg rettssaka direkte her!

- Jeg sa under høringen i kontrollkomiteen at jeg ikke hadde muntlig eller skriftlig dokumentasjon på at dette hadde noe med tomtevalget å gjøre, men når jeg ser på saka i ettertid, er det ingen andre saker som er så store at en statsråd skulle gripe inn slik han gjorde, sa Andersen i vitneboksen.

Han opplevde oppsigelsen som et maktovergrep, og at det var brutalt mot ham, hans familie og omgangskrets.

Grunnen til at Høie ville fjerne Andersen skal ha vært et opprør blant tillitsvalgte i flere faggrupper og i hele Midt-Norge etter at de tidlig kom på kant med den nye direktøren.

- Var mistilliten oppdiktet?

Regjeringsadvokat Erik Bratterud spurte om Andersen mente at bekymringsmeldingen fra de tillitsvalgte var oppdiktet.

- Det må andre svare på, men jeg kjente meg ikke igjen i beskrivelsen fra de tillitsvalgte, svarte Andersen som bekreftet at det over tid hadde vært et anstrengt forhold til en del tillitsvalgte som han mente brukte hersketeknikker for å så tvil om hans lederegenskaper i helseforetaket.

Siden Andersen nå i ettertid mente tomtevalgsaka måtte være årsaken til at skulle fjernes, lurte regjeringsadvokaten på om det noen utenforstående som kjente hans syn om tomtevalget.

- Nei, jeg har ikke flagget noe syn. Jeg har forholdt meg nøytralt og var bare opptatt av at prosessen var god.

- Fikk du noen signaler fra høyere hold om at du burde gå inn for det ene eller andre alternativet?

- Nei, ikke fra departementet direkte. Men under et seminar i Sverige, refererte styreleder Marthe Styve Holte fra en telefonsamtale med Bent Høie der han hadde signalisert at han hellet mot å velge Molde. Dette var vanskelig for oss å forholde oss til.

Fristilte ikke fra taushetsplikten

Mot slutten av utspørringen bekreftet Andersen at han gjennom advokat hadde bedt om å bli fritatt fra taushetsplikten i forbindelse med høringen. Dette gikk helseforetaket med på. Han oppfattet dette slik at det også gjaldt rettssaka.

Under sitt foredrag tirsdag sa styreleder i Helse Midt at de hadde bedt Andersen om at også helseforetaket ble fritatt fra taushetsplikten. Dette hadde Andersen ifølge Strand sagt nei til.

Da regjeringsadvokaten spurte om dette var riktig, sa Andersen at han ikke husket å ha fått noen slik forespørsel eller hva han skulle ha svart.

- Kan du frita helseforetaket for taushetsplikten nå?

- Slik over bordet?

- Ja.

- Det synes jeg er vanskelig å avgjøre nå.

Dermed var utspørringen av Andersen over. På gangen ventet neste vitne, Marthe Styve Holte.

På veg ut av retten ville pressen ha ytterligere kommentarer fra Andersen, men han viste til vitneutsagnet og ble raskt skysset bort av Kristiansunds kommuneadvokat, Kjetil Wedervang Mathiesen.

Trond Michael Andersen er i dag avdelingsdirektør i Vegdirektoratet.

---

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!