– Vi har vokst ut av lokalene på Reknes og ønsker å samle flere funksjoner på ett sted. I dag har vi kontor ett sted og lager et annet, samtidig som vi leier boliger til gjestearbeiderne våre. Med prosjektet på Cap Clara kan vi samle alt på ett sted, forteller prosjektleder Oddbjørn Rishaug i Byggspesialisten A. Hammerø AS til Romsdals Budstikke.

Kompromiss

Tirsdag fikk han ønsket oppfylt da Plan- og utviklingsutvalgets (PUU) flertall (minus Venstre, Sp og to Høyre-stemmer, journ. anm.) gikk inn for en kompromissløsning.

– Sammen med saksbehandler har vi kommet fram til en løsning der vi må søke og begrunne behov for hyblene i en tidsperiode, sier Rishaug.

I innstillingen på dispensasjon peker Byggesak og geodata på at «tiltaket vil gi en forskjønning av området og bedre parkeringsforhold».

Etterlyste plan

Da saka var oppe i PUU, stilte Frank Gerald Lien (H) spørsmål ved dispensasjonssaka:

– Hvorfor er det ikke utarbeidet en egen reguleringsplan i stedet? Da kunne man sett hele området under ett. Etter min mening er det et vesentlig inngrep i et friluftsområde, et av de vakreste vi har. Da burde det ikke gått som dispensasjonssak, sa Lien.

Arealplansjef Jostein Bø hadde ikke et klart svar, men viste til at oppgradering av tomta har vært tema lenge, og at man har tenkt at det ikke har vært spesielt nytt å hente ved ny reguleringsplan.

Nei til boliger

Venstre mente en tidsbegrensning ikke var nok.

– Jeg liker det ikke. Dette er et friområde. Det begrunnes med at hyblene er til bruk i perioder, men man kan tenke seg hva det fører til. Venstre vil ikke være med på å støtte en boligdel, sa Frøydis Austigard (V) og fikk de andre med på å stemme punktvis om utbyggingen.

Sindre Pedersen (Frp) og leder Roar Beck (H) trakk fram forskjønninga av området en utbygging vil føre med seg.

– Alternativet med brakkerigger som på Bjørsetsaga, er i hvert fall ikke bra. Når boligperioden er over, kan det bli en fin del av området på Cap Clara, sa Pedersen.

– Hvis hyblene er med på å finansiere en forskjønning, er jeg med på det. Husk at det er vi sjøl som skal behandle en eventuell ny dispensasjon igjen, sa Beck.

Må søke på nytt

Området er i dag regulert til småbåthavn og veg. Det planlagte næringsbygget med kontor, lager, brygge og fem hybler for gjestearbeidere, er dermed i strid med plana.

I forslaget til ny kommunedelplan er området foreslått til tjenesteyting, men hyblene vil fortsatt være i strid med dette.

For å unngå at de blir permanente boliger, stiller kommunen som krav at dispensasjonen avsluttes når kommunen ber om det, eller seinest 24. mai 2019.

– Boligarealet skal da bruksendres til kontor/lager for tiltakshavers regning, påpeker kommunen.

Makebytte

Den 725 kvadratmeter store eiendommen A. Hammerø kjøpte i 2009, var opprinnelig båtbyggeri med fritidsbolig på loftet.

Byggefirmaet gjennomfører snart et makebytte med kommunen, som fører til at kommunen får stikkvegen ned til tomta mens A. Hammerø får arealet mellom bygget sitt og vegen bakenfor (i vest). Makebyttet, som kommunen er positiv til, er en forutsetning for utbyggingen på tomta.

Hybler på loftet

Det ferdige bygget tegnet av arkitektkontoret BBW blir på to etasjer, i alt 247 kvadratmeter, og forutsetter utfylling med brygge i sjøen. Første etasje er planlagt til lager og kontor, mens andre etasje er kontor og fem hybler for innleid utenlandsk arbeidskraft.

Ifølge parkeringskravet i kommunen må tomta ha sju parkeringsplasser.

Småbåthavna på Cap Clara stiller seg positiv til tiltaket, såframt det ikke begrenser deres tilgang til småbåthavna.

Oddbjørn Rishaug fra Byggspesialisten A. Hammerø AS. Foto: Erik Birkeland