Styreleder Ola Strand i Helse Midt sa i rettssaken i Steinkjer at han fryktet at helseforetaket i Møre og Romsdal ikke skulle klare å levere de helsetjenestene de skulle etter at tomtevalget var tatt.

- Det var voldsomme krefter i sving. Den største risikoen var om Molde-miljøet, som var det største, kollapset etter en avgjørelse. Vi visste jo også at det ville bli reaksjoner i Kristiansund, men min beslutning var å gå for den løsningen som ga minst skade, sa Strand da han ble spurt ut om sin rolle i tomtesaka.

Kjørt hardt

Han ble kjørt knallhardt av Kristiansunds kommuneadvokat, Kjetil Wedervang Mathiesen, på slutten av dag 2 i rettssalen.

Mathiesen presset på for å vite om når Strand hadde gitt signaler om sitt eget synspunkt og om andre aktører kunne ha opplevd dette som et press. Styrelederen var vag på hva han erindret fra alle møter og hvordan han kan ha blitt oppfattet. Strand måtte også tåle kraftig kjør for måten han hadde så mange lukkete styremøter i denne fasen.

- Det var en ekstrem situasjon, sa Strand. - Vi mistet styreledere og direktører i løpet av en kort periode, og det var stort behov for å orientere styrene.

Aktiv styreleder

Strand var imidlertid veldig klar på at han ønsket å involvere seg i de største sakene og være en aktiv styreleder.

- Jeg har bred styreerfaring fra store organisasjoner. Det har blant annet lært meg viktigheten av samhandling, og det er også et viktig argument for meg når det gjelder fleksibiliteten vi kan få til mellom sjukehuset i Ålesund og det som skal bygges på Hjelset.

Strand ble også spurt om hvordan han ble hentet inn og om han hadde noen preferanser om tomtevalg før han ble tatt inn som nestleder til styret i 2014.

Visste ikke hva Høie mente

Han benektet at han hadde noen som helst tanker om dette før han startet. Han kjente heller ikke til hva Bent Høie måtte mene om det.

Strand fikk raskt opprykk til styreleder da Marthe Styve Holte valgte å trekke seg framfor å si opp sin direktør, Trond Michael Andersen.

- Jeg beklaget at Marthe trakk seg. Jeg syntes det var en vanskelig situasjon og jeg måtte tenke meg om før jeg takket ja til å bli ny styreleder.

- Avganger uten betydning for tomtevalg

- Hadde du noen befatning med at Andersen skulle avskjediges?

- Nei. Men jeg hadde jo registrert uroen rundt hans lederskap. Jeg anså dette som en sak mellom direktør og styreleder. Etter at jeg ble styreleder, kalte jeg inn Andresen og spurte ham: Hva nå?

Neste dag valgte Andersen å gå av.

Regjeringsadvokat Erik Bratterud spurte om disse avgangene hadde noe med tomtevalget å gjøre.

- Nei, jeg kan overhode ikke se noen sammenheng mellom Andersens avgang og lokaliseringsspørsmålet. Det har vel både Andersen og Styve Holte bekreftet.

Begge de to skal i vitneboksen onsdag morgen.

Andersen fikk ja - Helse Midt fikk nei

Regjeringsadvokaten ville vite om Trond Michael Andersen hadde noe i sin sluttavtale som  hindrer han i å snakke åpent.

- Det er en gjensidig taushetsplikt slik det ofte er i slike sluttavtaler. Men da han ba om å bli fritatt fra denne taushetsplikten til høringen i kontrollkomiteen, løste vi ham fra taushetsplikten. Da vi ba om å bli fritatt fra taushetsplikten, fikk vi ikke aksept på det fra Andersen.

Da Andersens rolle ble omtalt av regjeringsadvokaten tirsdag, ble TV-overføringen stoppet etter ønske fra Helse Midt. Det er ikke kjent om Andersen vil be om at tv-sendingen stoppes mens han forklarer seg onsdag.