Det er innstillingen fra rådmann Ann-Heidi Paulsen Orvik når formannskapet trommes sammen til ekstraordinært møte om alternativ for ny kommune.

Og hun er like tydelig på at kommunen ikke skal deles, der Ona, Orten og Sandøya ønsker å bli lagt til Aukra kommune.

Vegvalg

– Sandøy kommune er for liten til å stå alene, ut fra de føringer for oppgaver, ansvar og økonomi som nå er kjent. Kommunestyret må derfor ta et vegvalg, mener rådmannen. Sandøy har en intensjonsavtale både med regionkommunen Ålesund og med Haram.

– Haram og Sandøy blir for smått ut fra bestillingen, en slik kommune blir fortsatt avhengig av interkommunale samarbeid, påpeker rådmannen. Ut fra både dette og utfordringene på tjenesteyting i framtida, vil hun ikke tilrå ei sammenslåing med Haram. Hun velger regionkommunen Ålesund.

Ikke vedtak

– Rådmannen har fått et oppdrag og har ei grundig utredning. Men det blir ikke fattet noe vedtak om dette nå. Det kan være fornuftig å tenke seg godt om, så noe vedtak blir det ikke før i slutten av juni, sier ordfører Oddvar Myklebust (Ap).

Men han har liten tro på at rådmannen endrer sin innstilling til i juni, om det ikke skulle komme klare signal fra det ekstraordinære formannskapsmøtet.

Problematisk

– Nordøyvegen gjør saka vanskelig, dette prosjektet er ei forutsetning for at Haram og Sandøy skulle slå seg sammen. Nå kan vi ikke forvente noe vedtak om Nordøyvegen før i oktober, sier Myklebust. Han kunne også tenkt seg klare signal om hvilke oppgaver som tillegges de nye kommunene.

Det er ikke sammenfall i tid rundt realiseringen av Nordøyvegen og vedtak i kommunereformen, er ordfører og rådmann enig om.

Utsettelse

– Vi må uansett fatte et vedtak om hvor vegen går før 1. juli. Jeg registrerte seinest i går at kommunalministeren åpnet for at det deretter kan søkes om utsettelse, noe som kan være naturlig for dem som avventer ulike samferdselsløsninger, sier Myklebust, uten å vite om det er ei aktuell løsning i Sandøy.

– Folkeavstemningen på Sunnmøre var ikke oppløftende med tanke på en regionkommune. Men nå skal Ørskog og Skodje i forhandlinger med Ålesund. Hva det blir til er vanskelig å vite, mener ordføreren.

Sikrer framtida

– Det er nå Sandøy kommune kan sikre sine interesser. Å bli en del av regionkommunen Ålesund vil gi mer kraft og interesse for lokalsamfunnsutvikling i et regionalt perspektiv enn om vi går sammen med Haram, konkluderer rådmannen.