Ordfører Tove Henøen (Sp) sier til Romsdals Budstikke at Fræna har strukket seg langt, men at avtalen er god også for hennes kommune. Ordfører Egil Strand (H) sier at avtalen for Eides del er blitt så god som den kan bli.

Familiens hus i Eide

Partene har blitt enig om at det skal etableres et «Familiens hus» i Eide. Familiens hus er et tverrfaglig kommunalt tilbud som skal ivareta psykisk og fysisk helse hos gravide, barn og ungdom. Kommunens primære helse- og sosialtilbud rettet mot barn, unge og deres foreldre samordnes her.

– Målsettingen er at familiene skal møte en helhetlig og familiestøttende tjeneste i ett og samme hus. Dette blir ei stor og viktig satsing på barn og unge i den nye kommunen, sier Henøen.

Nytt bibliotek

Partene er også enig om å bygge et moderne folkebibliotek i Eide som skal ha sørvisfunksjoner og være knutepunkt for offentlig kontakt. I Eide tenker en seg å bruke areal i første etasje innenfor hovedinngangen til sørvistorg og folkebibliotek.

E-skatt

Når det gjelder spørsmålet om eiendomsskatt, som Eide ikke har og Fræna har i dag, sier avtalen at en ønsker en lavere eiendomsskatt i den nye kommunen enn det Fræna har i dag, og at det kan være en overgangsordning på 2 år for Eide.

Eide får leder

Det er også enighet om at Eide får lederen av fellesnemnda, som skal fungere fram til første kommunestyrevalget og forberede normal drift av den nye kommunen. Fellesnemnda skal ha 9 medlemmer fra hver av dagens kommuner. Den nye kommunen vil ha mer enn 13.000 innbyggere. Ifølge SSB sine befolkningsprognoser vil folketallet passere 15.800 i 2040. Fellesnemnda skal finne løsninger for å ivareta nærdemokratiet. Her nevnes grendeutvalg, som får ansvar for å ivareta synspunkter fra innbyggerne i et geografisk avgrenset område. Grendeutvalgene skal bidra til å sikre godt samarbeid mellom kommunen og lokalsamfunnet i lokale spørsmål som er viktig for innbyggerne.

Aktuelle oppgaver

Den nye kommunen vil jobbe for at fylkeskommunale og statlige oppgaver blir videreført og styrket. Dette gjelder særlig Fræna videregående skole, Hustad fengsel, ATK-sentralen, at politiressurser skal opprettholdes minst på dagens nivå, og det skal jobbes for ambulanse i Eide.

I samferdsel er opprusting av fylkesveg 279 (Eide-Høgset) og 215 (Malmeskiftet-Hollingen), ny veg over Varhol og et forbedret busstilbud aktuelle saker.

Fornøyde

– Dette er en meget god avtale for Eide, men også for innbyggerne i Fræna. Jeg mener avtalen innfrir kriteriene i kommunereformen på en god måte. Vi får styrket vårt fagmiljø, samtidig som at tjenestene er desentralisert. Det gir oss mulighet for å gi innbyggerne et bedre tilbud enn vi har i dag. Samtidig ser vi at en sammenslåing gir rom for å effektivisere på flere områder, slik at det kan frigi ressurser til nye tjenestetilbud til innbyggerne, som kommunepsykolog, døgnbemannet barnevernsvakt, demens koordinator, ungdomsarbeider med mer, sier Tove Henøen.

Egil Strand (H) sier det er viktig at aktivitet blir lagt til Eide. Det handler om arbeidsplasser, intensjonen er at det skal være aktivitet i begge kommunehusa.

Fulle rådhus

Henøen mener det ikke skal bli noe problem for Fræna å fylle sitt rådhus sjøl om så mye legges til Eide. Fræna leier i stor utstrekning lokaler for sin virksomhet i dag, og vil lett kunne utnytte ledig plass i rådhuset i Elnesvågen.

«Eide alene»

Parallelt med Eide-/Fræna-avtalen forbereder eiderådmann Ole Bjørn Moen akkurat nå «nullalternativet». Telemarksforsking har levert en rykende fersk rapport med nye tall for økonomien. Denne vil ligge til grunn når forhandlingsutvalget lager sin innstilling. Eides framtid skal drøftes i formannskapet 2. juni.