– Kom vi med i den grønne sona? Det er bare helt supert! sier naboene Frode Hammerø, Anne-Mette Tomren og Ragnvald Skovborg-Hansen i Statsråd Astrups gate til Romsdals Budstikke.

Tirsdag ettermiddag fikk de beskjeden fra Budstikkas fotograf om at nabolaget deres er innlemmet i «grønn sone» – den som gir mest vern mot fortetting – i det reviderte forslaget til Moldes nye kommunedelplan for de neste 25 åra.

Ble hørt

I utkastet som gikk ut på høring i fjor, stoppet den grønne sona, som dekker store deler av Banehaugen, Svenskebyen og Parkvegen, rett ovenfor Statsråd Astrup gate i Gørvellaleen.

Sammen med et 30-talls naboer sendte Hammerø, Tomren og Skovborg-Hansen inn merknad til kommuneplana:

– Det grønne området må utvides ned til Sandvegen, helt fra krysset Sandvegen /Bjørnstjerne Bjørnsons veg og bort til øvre del av Myrabakken der den grønne sona fortsatte, argumenterte naboene, og viste til områdets kulturhistorie, utvidelse av «Den grønne korridor» og trafikkbelastningen ved fortetting.

Støtte fra fylkesmann

FAU i St. Sunniva barnehage ytret samme ønske på grunn av barnehagens begrensete uteareal. De bruker parkene i området mye, og fryktet for sikkerheten og framkommeligheten ved økt trafikk.

Fylkesmannen trakk fram arkitekturen som verneverdig, sjøl om den ikke er fredet: Mot nord bør sona utvides til å omfatte hele området arkitekt Ole Lind Schistad planla, inkludert krysset Moldelivegen – Langmyrvegen.

– At vi ble hørt, er helt supert. Vi har jobbet for dette helt siden vi fikk høre om planene, men ikke visst utfallet før nå, sier nabo Frode Hammerø.

Spekulanter

Hammerø er oppvokst i Statsråd Astrupsgate 8. Nå bor han i Statsråd Astrup gate 1, og er ny eier av huset han restaurerer nedenfor, Sandvegen 13.

– Får vi beholde området slik som i dag, er det flott. Det er mange andre plasser vi kan bygge ut. Uten forutsigbarhet kan spekulanter bare kjøpe opp og la husa råtne på rot, i stedet for at vi tiltrekker oss de som er interessert i å bevare miljøet. De historiske kvalitetene må bevares, sier Hammerø.

– Fantastisk om dette går i orden, og vi får mindre trafikk og flere unger i området! Om sommeren går det jo også mye turister her, sier Anne-Mette Tomren i Statsråd Astrups gate 4.

Mjuket opp

Den grønne sona ble utvidet med ytterligere to områder: Reknesvegen og deler av Idrettsvegen sør for museet, var før gule (noe fortetting tillates, men strøkets karakter skal bevares, journ.anm.), i tillegg til krysset Moldelivegen – Langmyrvegen.

Fysisk planlegger og overarkitekt Björn Gregull i Plan- og utviklingsavdelingen peker på at reglene for «vernesona» er mjuket opp siden sist.

– Vi fikk tilbakemelding på at den var altfor streng, og var enig i det. Det skal være mulig å gjøre ting, men ikke fortette, sier han.

– Kalddusj

Fullt så fornøyd med utvidelsen av grønn sone er ikke prosjektleder Oddbjørn Rishaug hos Byggspesialisten A. Hammerø. Han overvar tirsdagens Plan og utviklingsutvalg i påvente av svar på firmaets søknad om et nytt byggeprosjekt på tomten deres på Cap Clara.

Firmaet eier også Sandvegen 17, der de nå kan få vesentlig dårligere muligheter til å utvikle tomta si.

– Dette var en kalddusj. Når naboblokka til Plassen blir 15 meter over Sandvegen, burde også Sandvegen kunne utvikles til en sentrumsgate, slik utkastet til fortettingskartet åpnet for. Vi sendte ikke inn merknad, nettopp fordi vi trodde området ble hvitt, sier Rishaug til Romsdals Budstikke.

Forfaller

Nå håper han plana blir sendt på høring igjen.

– Å «rushe» plana før sommeren, har jeg i hvert fall ikke tro på. Grønn sone er sikkert bra for mange naboer, men for tomteeiere som ønsker å utvikle prosjekt, er det negativt. De store tomtene som ligger fra losjen og østover er ikke spesielt godt ivaretatt i dag.

Etter merknader fra Fylkesmannen, FAU ved St. Sunniva barnehage og et tredvetalls naboer foreslår kommunen nå å skjerme mot fortetting ned til Sandvegen. Foto: Bjørn Brunvoll