Moldegutten er snart ferdig med ett år av Masterutdanningen i økonomi ved University of Malaya i Kuala Lumpur. Å velge et utradisjonelt studiested har gitt god gevinst både økonomisk og opplevelsesmessig.

– Det er veldig gøy her, for det skjer mye, og jeg får være med på mye av det som handler om norsk næringsliv i Asia. Jeg har fått kontakt med mange store norske bedrifter som opererer her, og store Asiatiske firma som Zalora, som vi nylig har besøkt, forteller Heggdal engasjert.

Bygger nettverk

– På sam-lingen Norway-Asia Business Summit for litt siden kom jeg i kontakt med representanter fra norsk næringsliv, Innovasjon Norge og flere politikere, med statsminister Erna Solberg i spissen. Det er veldig gøy å treffe  dem ansikt til ansikt og bygge nettverk, jeg hadde aldri kommet så tett på dem heime i Norge, sier Heggdal.

Han sier det er noen få norske studenter i Kuala Lumpur, de fleste på utveksling over ett semester, bare han og en til tar et større studie der. Heggdal sjøl engasjerte seg for å opprette en egen avdeling i den norske studentorganisasjonen ANSA for studenter i utlandet. Sammen feiret de norske studentene 17. mai i Malaysias hovedstad med et lite tog og vafler.

På den kanten av verden hvor Heggdal befinner seg er det mye annet enn vafler på middagsbordet til daglig. All den asiatiske maten er ikke like god for en norsk mage i starten, men det går bedre, forteller han. Og det går fint å bo på et norsk studentbudsjett.

Rimelig

– Her er det ganske billig å bo. Jeg bor i en veldig fin leilighet litt utenfor sentrum, i gangavstand til skolen og nær hovedkontorene til mange store bedrifter. Og så får jeg sjansen til å reise mye her når har tid, sier Heggdal og skyter inn:

– En helgetur til Bangkok eller Phuket koster ikke stort mer enn 500 kroner tur/retur med det billige flyselskapet Air Asia, som er lavpristilbudet til asiatene.

Søken mot Sørøst-Asia kom etter at han dro til Indonesia på utveksling i 2014 fra Universitetet i Agder. Da lærte han språket, fikk reiste rundt og fikk innblikk i de forskjellige områdene.

I Kuala Lumpur skryter han av det rike kulturlivet. Da landet var britisk koloni kom det mange innvandrere fra Kina og India, de seinere åra er det mange som har kommet til landet fra Midtøsten og andre steder i Sørøst-Asia.

God erfaring

– Det er så mange kulturer og språk her. Jeg lærer virkelig å samarbeide på tvers av det, og gjøre en god jobb uansett hvor folk kommer fra. Det tror jeg vil gi meg en stor ballast til seinere. Det er mange som ikke er gode på engelsk her, så for bedrifter som skal operere her er det viktig å ha folk som kjenner de lokale forholdene, forklarer Heggdal.

Han tror i tillegg at det vil telle godt på CV-en at han har turt å velge et utenlandsk og veldig utradisjonelt studiested.

– Det viser at man tør å utfordre seg sjøl, kaste seg ut i det ukjente. Man må forholde seg til mye som er helt ukjent. Og internasjonal erfaring blir mer og mer viktig for norsk næringsliv i en verden som stadig globaliseres. Sørøst-Asia er i stor vekst og utvikling, sier Heggdal om regionen på omtrent 600 mill. innbyggere.

Trainee

Etter sommerferie heime i lille Norge, går neste semester lenger nord i regionen. Da skal han være studentpraktikant hos den norske ambassaden i Myanmar, som vil gi litt andre utfordringer.

– Det er veldig mye positivt som skjer der, de har nylig fått sin første folkevalgte president og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er minister. Det blir seks spennende måneder før jeg skal tilbake og avslutte masteren her i Malaysia, sier Heggdal.