Fræna kommune investerer rundt to millioner kroner over tre år for å gi MOT til ungdomsskoleelevene sine. Ungdomsrådet i Fræna jubler over «et fantastisk gledelig og viktig vedtak».

Den holdningsskapende organisasjonen MOT var fast inventar i ungdomsskolene i Fræna fram til for fem år siden. Men så ble det slutt, av økonomiske årsaker. For det koster å være med i MOT-programmet. Men nå har Frænas politikere funnet ut at det vil kunne koste mer å ikke være med. MOT er tilbake i Fræna-skolen for fullt fra august av. Mot Fremskrittspartiets stemmer ble det vedtatt å bruke 280.000 kroner på MOT første halvdel av skoleåret, og deretter 644.000 kroner årlig i tre år.

Godt verktøy

- Vi er utrolig glad for dette vedtaket. Det er så viktig at jeg ikke har ord for det. Dette er noe vi i ungdomsrådet har kjempet for i flere år. Tenk på det presset ungdommene opplever nå for tida. MOT er et fantastisk godt verktøy for å hjelpe ungdommer til å få bedre sjøltillit og til å ta klokere valg. Du er god nok som du er! Det er et viktig budskap som MOT lærer elevene, sier leder i Fræna ungdomsråd, Wivi Holte Amundsen.

– Ungdomsrådet får all mulig ros for at de har stått på for å få tilbake MOT. Det er en stor dag for oss og en milepæl at vi nå signerer kontrakt med organisasjonen igjen. Dette er en viktig investering i ungdommen vår. Varaordfører Jan Arve Dyrnes blir vår MOT-leder og ambassadør, sier ordfører Tove Henøen (Sp).

Seks av ti

I Romsdals Budstikkes dekningsområde er nå seks av ti kommuner MOT-medlemmer. Molde, Midsund, Rauma og Nesset er ikke med. Regionleder Jo Trønsdal Bævre i MOT er svært glad for å ha Fræna med på laget igjen. Fordi han vet at det kommer til å bety mye for en del ungdommer.

– Dette er en stor dag. Jeg er utrolig glad for vedtaket de har gjort i Fræna, ikke minst fordi det er ungdommen som har presset på. De vet hvor skoen trykker, de vet hva MOT kan bety. Jeg ser fram til et meget godt samarbeid, sier Jo Trønsdal Bævre.

MOT er en holdningsskapende organisasjon som jobber for og med ungdom, og har en målsetning om å bidra til robuste ungdommer og trygge ungdomsmiljø. De tre grunnverdiene er mot til å leve (til å følge sine drømmer og tro at man er bra nok som man er), mot til å bry seg (om de som føler seg utenfor eller blir mobbet) og mot til å si nei (ta egne og riktige valg, ikke gi etter for press).

I forkant

– Vi jobber i forkant, vi jobber aktivt ute i skolene, og målet er å få ungdommene velberget over brua fra barn til voksen. Brua kalles ungdomstida, og det går ei stri elv under den. Vår mål er at færrest mulig skal havne i den elva. Vi må bygge ei så bra og solid bru som mulig. MOT skal forsterke det positive, og la lommelykta skinne på det. Vi skal se hele mennesket. Vi skal ansvarliggjøre kulturbyggere. Vi har et omfattende program som medfører 12 skolebesøk fra 8. til 10. trinnet, sier Trønsdal Bævre.

Gir effekt

Fra politisk hold ble det spurt om effektene som MOT kan vise til. Regionlederen viser til en flereårig undersøkelse og evaluering av skoler/kommuner som har MOT, sett i forhold til kommuner som ikke satser på dette programmet.

– Kort sagt er effekten økt trivsel blant ungdommene, redusert omfang av mobbing og færre elever som ikke har venner. Vi har spesielt gode tall på rus, med utsatt debutalder for alkohol og det at frekvensen er lavere etter debuten, svarer Jo Trønsdal Bævre.

64.000 norske skoleelever er med på MOT-programmet. Skolemannen Arne Stavik, politiker for Ap, er lettet og glad over at MOT er tilbake i Fræna-skolen.

– Det er ingen tvil om at ungdommenes psykososiale utfordringer og press bare øker på. Mange ungdommer trenger påfyll av mot for å være den de egentlig er, for å stå på eget verdigrunnlag. Vi er alle enesteående, alle er perfekte på sin måte. MOT er rett og slett et svært viktig redskap for å gi mange ungdommer en viktig ballast og sjøltillit, for å bli trygg på seg sjøl som de er, sier Arne Stavik.