Haukås skole fra 1957 er med sine 265 elever den klart største barneskolen i Fræna. Skolen leverer ikke på fasiliteter, standard og plass. Det er også for liten bemanning, kommer det fram i skolens «egenmelding» i kommunens årsrapport. I en helt fersk teknisk tilstandsrapport utført av firmaet WSP Norge får  Haukås skole regelrett stryk bygningsmessig. Foreldrene er overhodet ikke forundret.

Kummerlig

– Haukås skole er en skole i forfall, som byr på til dels kummerlige forhold for elever og ansatte. Dette er ikke lenger en skole man kan klatte på for å sikre noen år til med drift. Det har vært gjort lenge nok. Haukås skole har rett og slett nådd pensjonsalderen. Elnesvågen må helt klart ha en splitter ny barneskole for å møte framtidas krav og behov, sier leder Elin Groven i foreldrenes arbeidsutvalg, FAU.

Romsdals Budstikke møtte flere barneforeldre på Haukås skole fredag. De understreker på det sterkeste at Haukås skole leverer flott på det faglige og menneskelige plan, men at skolebygget ikke lenger er egnet. De viste oss rundt i tilfluktsrommet og et i et lite toalett ved siden av, der det nå er leikerom for SFO-barna. Det er ikke imponerende, for å si det forsiktig.

Dispensasjoner

– Haukås skole er et trist skue. Det er ikke slik en barneskole skal være i 2016. Her er det store feil og mangler, mye er basert på dispensasjoner. Heldigvis slår rapporten klart fast at det er alvorlige og omfattende mangler. Det er klart at politikerne her får en stor og alvorlig sak som de bare er nødt til å ta tak i, sier småbarnsmor Ann Helen Rødal Dalheim.

Solid dør: FAU-leder Elin Groven prøver seg på å skubbe opp døra til bomberommet, som er leikeareal for SFO. Foto: Eirik Heen

Fræna kommune er ute av Robek-registreret, og står friere til å låne penger til store prosjekt, men en ny skole i Elnesvågen (med plass til 350 elever) er uansett kostnadsberegnet til 150 millioner kroner. Samtidig har man ennå ikke satt ut i livet vedtatte skoleinvesteringer på Sylte og Jendem. Men kommunestyret har innrømmet at de ser med bekymring på det som står i årsrapporten om Haukås skole. De er nok ikke mindre bekymret nå som tilstandsrapporten er kommet på bordet.

Sprekkdannelser

De mest alvorlige manglene synes å være at rømningsvegene ikke tilfredsstiller brannkrav, og at det er omfattende sprekkdannelser i betongvegger på grunn av setninger i grunnen. Det er dårlig inneklima og manglende ventilasjon i deler av bygget, og hovedtavle og fordelingstavle må skiftes i det elektriske anlegget. Fordelingsnettet for vann og avløp må skiftes ut, og skolen tilfredsstiller heller ikke krav til universell utforming.

I forhold til ordinær skoledrift påpekes det at mange klasserom har svært begrenset areal. Skolen har generell mangel på areal, spesielt sett i lys av den store elevveksten som kommer. Det påpekes også at SFO-lokalene, som er spredt over hele skolen, har betydelige mangler.

Har valget

Politikerne har valget. Ny skole til 150 millioner, eller renovering av Haukås skole. En renovering vil koste rundt 60 millioner kroner. Men det er ikke alltid lurt å velge den billigste løsningen.  Kommunalsjef Odd Eirik Bergheim skriver følgende:

FAU-leder Elin Groven er ikke imponert over fasilitetene i bomberommet, som nå er leikerom for SFO. Foto: Eirik Heen

«Renovering vil kunne bedre byggets funksjonalitet, men rådmannen frykter likevel at skolen ikke vil framstå som et godt og moderne skolebygg tilpasset dagens og framtidens krav. På dette grunnlag konkluderer rådmannen med at en bør starte arbeidet med å planlegge ny skole i Elnesvågen sentrum».

– Det er godt at fakta kommer på bordet og at administrasjonen ser at Haukås skole har gjort sitt. Elnesvågen er kommunens store vekstområde og barna er våre viktigste ressurser. Vi som foreldre kommer til å trykke på for at det må bygges ny barneskole. Støtten er unison. Skolen er ikke dimensjonert for framtidens elevtall. Fræna kommune er nødt til å løse problemet Haukås skole, fastslår Elin Groven og Ann Helen Rødal Dalheim.

----------------

– Absolutt verre enn jeg trodde

– Haukås skole blir en stor og viktig politisk sak. Det er vi politikere som har ansvaret for å ordne opp, sier vara-ordføreren.

De store prosjektene står i kø i Fræna nå som kommunen er ute av Robek-registreret. Og ikke noe er potensielt større enn Haukås skole. Hvis den skal erstattes med en ny skole, vil regninga kunne komme opp i 150 millioner kroner. Varaordfører Jan Arve Dyrnes forteller at tilstandsrapporten skal behandles i driftsutvalget torsdag. Han har vært på befaring, og likte ikke det han fikk se.

Varaordfører: Jan Arve Dyrnes har full forståelse for at FAU vil ha helt ny barneskole i Elnesvågen. Foto: Eirik Heen

– Det er flere forhold på skolen som er kritikkverdig. Absolutt. En del er verre enn jeg trodde. Det er svært mye som bør rettes opp i, og det er vi politikere som har ansvaret for å prioritere riktige tiltak, sammen med administrasjonen. Haukås skole kan ikke framstå som den gjør i dag.

Dyrnes er glad for at foreldrene engasjerer seg, og har full forståelse for at de krever at Elnesvågen må få ny barneskole.

– Kommunen tar denne saken på største alvor. Det er derfor vi bestilte en full gjennomgang av bygget. Og svarene som kom viser at det var på tide å få fakta på bordet. Det er ikke greit at Haukås skole er så dårlig på så mange områder bygningsteknisk og plassmessig, sier Dyrnes.