MOLDE/GJEMNES/NESSET: De tre forhandlingsutvalgene fra Nesset, Gjemnes og Molde har allerede hatt ett forhandlingsmøte med sikte på å lage en intensjonsavtale om kommunesammenslåing fra 1. januar 2020.

Møttes i pinsa

16. mai, 2. pinsedag, møttes forhandlerne i rådhuset i Molde. Først hadde forhandlingsdelegasjonen fra Nesset ledet av ordfører Rolf Jonas Hurlen et særmøte med delegasjonen fra Gjemnes, ledet av ordfører Knut Sjømæling. Der samordnet de to kommunene innspill de ville drøfte med Molde. Og klokka 12 møttes de tre nabokommunene til forhandlinger i rådhuset.

– Forhandlingene ble ført i en konstruktiv og god tone, sier ordfører Torgeir Dahl til Romsdals Budstikke.

Midsund får potten

Fire dager tidligere, fredag 13. mai, hadde Molde og Midsund signert intensjonsavtale om sammenslåing.

– Svekkes avtalen mellom Midsund og Molde av at det nå forhandles mellom Gjemnes, Nesset og Molde om en intensjonsavtale om sammenslåing?

– Nei. Midsund-avtalen utvannes på ingen måte. Det ligger som en premiss at det ikke er anledning til å gjøre ting mellom de tre kommunene som er til skade for Midsund. Fra Moldes side står avtalen med Midsund ved lag, sier ordfører Dahl.

– Avtalen mellom Molde og Midsund innebærer at Midsund får hele summen til reformstøtte på 20 millioner kroner. Får ikke de andre kommunene en del av summen hvis det blir flere som slår seg sammen?

– Midsund var først. Vi har blitt enig med Midsund om at de får reformstøtten på 20 millioner kroner. At pengene ikke kommer inn på konto før 1. januar 2020 betyr at Molde kommune forskotterer investeringer for disse 20 millioner kronene. Hvordan det rent praktisk ordnes, har rådmennene i de to kommunene drøftet, sier Molde-ordføreren.

Forhandlingene mellom Nesset, Gjemnes og Molde innebærer også en utjevning av eiendomsskatten.

– Kan man ha ulike satser for eiendomsskatten i ulike deler av en ny storkommune?

– Eiendomsskatt på verker og bruk kan ikke være forskjellig, men skattesatsen på boliger og fritidshus kan differensieres. Vi har i avtalen med Midsund lagt vekt på at øysamfunn uten fastlandsforbindelse ikke skal ha eiendomsskatt på bolighus eller fritidshus. Det vil eksempelvis også gjelde for bolighus og fritidshus på Sekken.

Molde har i dag 3,6 promille eiendomsskatt på verker og bruk og bolighus. I Nesset er det 3,5 promille eiendomsskatt på bolighus, mens næringseiendom betaler 7 promille. Gjemnes har også 7 promille skatt på næringseiendom, 5,5 promille på boliger.

– Hvilket nivå kan eiendomsskatten havne på til slutt?

– Kanskje legges eiendomsskatten til Moldes nivå, altså 3,6 promille, både for næringseiendom og boliger, sier Torgeir Dahl.

Forhandlingsdelegasjonene fra Gjemnes, Nesset og Molde møtes torsdag kveld klokka 20.30 for å forhandle fram en intensjonsavtale alle de to kommunene kan slutte seg til.