– Ikke rør!

Neida, ler Fred Husøy og vinker oss videre opp i aktivitetsetasjen.

– Tindesenteret er ganske forskjellig fra museer der ting befinner seg bak montre. Her skal du få ta på ting, prøve ut ting og få en følelse av hvordan det er å ferdes i bratt natur,. Har du sett fjellklatrere overnatte i et lite pyramideformet telt, hengende i fjellveggen? Her kan du få prøve hvordan det er å henge i et slikt telt,  sier Fred Husøy.

I mer enn ti år har han vært den største drivkraften for å få gjort drømmen om et tindesenter på Åndalsnes til virkelighet.

Norsk Tindesenter skal ikke være et dødt museum. I senteret skal alle kunne møtes,  barn, voksne, eldre. Noen vil oppleve fjellsportens rike historie, andre har lyst å utforske  hvordan det er å ferdes i bratt natur. Bed det siste innen bildeteknologi, lys og lyd er mulighetene uendelige for fjellfolket og alle som kanskje ikke kommer seg høyere enn på setet av kjøkkenstolen.

Tindesenteret på Åndalsnes er Norges første i sitt slag. Fredag 13. mai foretar kronprins Haakon åpningen.

– Tindesenteret blir viktig for Raumas posisjon som nasjonal tindehovedstad. Helt siden de første tindebestigerne gjorde seg bemerket på slutten av 1880-tallet har folk kommet hit for å bruke fjellene i Romsdal.  Mange av  de beste  fra hele verden  har kommet hit for å klatre, gå på toppturer til fots eller på ski.  Rauma har så mye turglede for folk på alle mestringsnivå. Når vi har laget tindesenteret, har tanken bak vært å få vist fram mye av den unike historien om bratt friluftsliv, ikke bare i Rauma, men i andre deler av landet, slik at alle skal kunne ha glede av det.  Jeg håper dette blir møteplass for fjellfolk, og et senter fylt med aktiviteter for folk i alle aldre, sier Fred Husøy.

Ti forbitrede fingertak Prøv selv hvordan det er å være fjellklatrer i Norges nasjonalfjell, Stetind. Her prøver Fred Husøy modellen av det som regnes som den vanskeligste passasjen i klatringen. Høydeskrekk er ikke noe problem; du står 30 centimeter over golvet. Foto: Bjørn Brunvoll

Sammen med daglig leder Anita Vik Buckley tar han Romsdals Budstikke med på en visningstur i tindesenteret – ei uke før alt skal stå ferdig.

– Stig på, sier Fred Husøy og åpner døra inn til tindesenteret.  – Vi håper minst 30.000 besøkende tar turen innom senteret hvert år, legger han til.

Men først litt om bygget sett fra utsida. Reiulf Ramstad Arkitekter har utformet flere signalbygg i Romsdal; Trollstigen-senteret, Romsdalsmuseet, Trollveggen Opplevelsessenter, for å nevne noen. Nå tindesenteret på kaikanten på Åndalsnes. Hvert bygg har sin egen karakter.

– Bygget ser ut som et spionskip Forsvaret har fått bygget, hører vi fra erkeåndalsnesingen som spaserte forbi.

Bygget er formet som et fjell, kantet og med en fjelltopp. Utvendig er det kledd med metallplater i fargene bronse, hvitt gull og sølv. På avstand oppfattes det som det har kommet nysnø på fjelltoppene.

Sjelden fugl Norsk Tindesenter har blitt et signalbygg i sentrum av Åndalsnes, ulikt alle andre bygg på stedet. Arkitekt er Reiulf Ramstad Ariketkter. Foto: Bjørn Brunvoll

Klart for visningsrunde

Selv om det var rundt 50 håndverkere og lys- og lyd- og datafolk i hektisk aktivitet, ga Anita og Fred smakebiter av hva som møter deg inne i Tindesenteret.

Førsteetasjen. Resepsjon, tindebutikk og kafe med plass til 120 personer.  Kafe om dagen, restarant om kvelden. Og stor uteterrasse.

– Utsikten mot Isfjorden, som mange har vært bekymra for, er suveren. Kom og se selv! sier Fred Husøy.

I motsatt ende av førsteetasjen er det kontorfløy med møterom.

– Vi trenger flere bein å stå på. Kafedriften er satt bort til et annet selskap. Flere av de 12 kontorer leier vi ut. Norsk Fjellfestival, Statens Naturoppsyn, Friluftslek. Kanskje vi kan kalle dette en mini-næringshage for friluftsliv? Materialvalget er valgt for å assosieres med fjell. Slipte betonggolv, eikepanel på veggene, amerikansnsk lønnetre i resepsjonsområdet. Farger i gråskalaen,  stål og glass.

– Bli med opp i andre etasje, inviterer Anita Vik Buckley.

Åpnes 13. mai – Vi gleder oss til her blir fullt trøkk med besøkende, sier daglig leder Anita Vik Buckley (t.h.) og styreleder Fred Husøy ved Norsk Tindesenter. Foto: Bjørn Brunvoll
Filmauditoriet Her skal en spesiallaget film om bratt friluftsliv vises for besøkende. Auditoriet har 90 plasser, og kanskje landets mest uvanlige filmlerret? Laserteknologi brukes når bildene vises på veggen. Foto: Bjørn Brunvoll

Miniatyrer og hostorier

Etter å ha gått ei bred steintrrapp opp i andre etasje, møtes man av tre av de mest legendariske fjelltoppene i miniatyr.

– Vi har valgt Romsdalshorn, Store Skagadølstind og Stetind, som er Norges nasjonalfjell, som eksempler. De tre fjellene møter folk på gjennom utstillingen og aktivitetene, forteller Anita.

Romsdalshorn er Raumas mest kjente fjelltopp, 1.550 meter høy, og et yndet mål for fjellfolk. Pioneren Anders Randers Heen (1905-1991) som såpdde frøet som nå har blitt til Norsk Tindesenter, var 233 turer til toppen av Romsdalshorn. Heen bygget blant annet steinhytta på toppen.

Den som vil høre mer om Arne Randers Heen og hans fjellbragder, kan møte fram 15. juli under fjellfestivalen. Da kåserer journalisten og fjellmannen Iver Gjelstenli om ham.

I 2. etasje står det også et stort glassbord, som en gigantisk OIpad eller nettbrett. Der er det selvbetjening i fjellhistorien, ei tidslinje som strekker seg fra 1828 fram til i dag. : Du kan se hvm som har skrevet navnet sitt i boka på toppen av Romsdalshorn, fra pionertida på 1800-tallet og fram til i dag. Side for side.  Du kan bla i et imponerende bildearkiv, sortert i tiår etter tiår. Og du kan se filmer.

Fra to store tv-skjermer hilses du av et tjuetalls av de mest kjente fjellklatrerne.

– Personlige øyeblikk, har vi kalt dette. Vi får høre Ralph Høibakk, Bjørn Myhrer und og Øyvind Vadla fortelle om sine minnerike øyeblikk, forteller Fred stolt.

I et tilstøtende rom er fjellsportens historie konsentrert.  Der er fjellbibliotek og som en del av ustillingen også drakatisering av blant annet ulykka i fjellet Dronninga i 1939, der Herbert Grüner var sentral.

– Utsiktsvinduet mot Isfjordentror jeg også vil falle i smak, sier Husøy.

Utsikt for alle I dette syliderformede rommet kan du stå på sirkelen på golvet og oppleve hvordan utsikten er fra toppen av Store Skagadølstin, Norges tredje høyeste fjelltopp. Foto: Bjørn Brunvoll
Lokale håndverkere Maler Svein Kvam (f.v.), Jørgen Dithlevsen og Johnny Brude har gjort en stor innsats. Foto: v

Basehoppopplevelsen

Fra det åpne utstillingsarealet i 2. etasje beveger man seg innover i utstillingen og opplevelsessenteret.

– Her viser vi fjellutstyr i montre. Men besøkende skal også få oppleve ting selv. Vet du hvordan en basehopper ser naturen i svevet? spør Fred.

Tre prosjektorer i taket vil gi deg basehopperfølelsen.

Klatretak og hengetelt

Inne i opplevelsesavdelingen høter vi en modell av det krevende klatrepartiet Stetind i Tysfjord i Nordland – Norges nasjonalfjell.

– Her kan du prøve å ta grepene klatrerne tar i den vanskeligste passasjen i fjellet. Peter Wessel Zapfe kalte dette «De 10 forbitrede fingertak», forklarer Fred Husøy.

Selv står du på et trinn cirka 20 centimeter over golvet...

På baksiden av modellen fra Stetindhenger det tau og sikringer.

– Prøv selv hvordan du fester en sikring i fjellsprekken, ler Fred.

Innerst i lokalet havner du plutselig i et rom formet som en sylinder. Midt på gulvet noe som ser ut som et kumlokk.

– Stå oppå lokket. På veggene rundtviser fem prosjektorer  bilder fra utsiktspunktet vest i Jotunheimen. Her kan du  følge hvordan det oppleves og hva du ser når du står på toppen av Norges tredje høyeste fjell, Store Skagadølstind eller Storen som den kalles. 2.405 meter høy.

Nei, vi har ikke glemt  overnatting i bratt fjell. Du har sett det hengende teltet, formet som entrekant, der fjellklatrere overnatter når de oppholder seg i fjellet flere dager.

– Vi har laget en liten modell av fjellet Kjerag. Her kan du prøve hengteteltet, port a ledge. Og bli tatt bilde av, reklamerer Fred.

Fimauditoriet

Anita Vik Buckley viser oss inn i det ne filmauditoriet. Plass til 90 personer.

– Her skal vi kjøre en spesialredigert film om bratt friluftsliv. Vi har kapasitet tl å kjøre tre visninger i timen, filmen varer cirka ett kvareter, forklarer hun.

Det mest uvanlige er at filmlerretet er satt sammen av pyramideformede, hvitmalte konstruksjone.›

Klatreparadis

Har du aldri prøvd buldring? Eller friklatring? Den store klatrehallen er en åpenbaring. Der kan du ta ditt første grep, 20-30 centimeter over golvet,. Under deg ligger polstrede tjukkasmattrer.

– Sannsynligvis er dette Norges høyeste innendørs klatrevegg. 21 meter til toppen. Her er laget 60 klatreruter du kan prøve deg på, i alle vanskegrader. En farge for hver rute, forklarer Anita.

Klatreveggen er levert av et firma i Bulgaria. Laget i moduler i kryssfiner, påført sklisikker overflate, kjørt til Åndalsnes på en stor trailer og skrudd fast til stålkonstruksjoner i klatrehallen.

Forresten er der ikke én klatrevegg, men tre. Nummer to er halvparten så høy som den store veggen. Og en buldrevegg er fire og en halv meter høy.

– Her kan 20 personer klatre samtidig, og 20 skal sikre dem, så 40 klatrere kan være samlet på en gang, forklarer Anitra.

De minste barna er ikke glemt. I et rom ved siden av er aktivitetsrommer der femåringen kan boltre seg mens mor klatrer i storveggen...

For den klatreinteresserte:

2.500 klatretak er montert i klatrehallen. 60 klatreruter venter. Hørte vi noen snakke om å arrangere norgesmesterskap i innendørsklatring her?

Visningsrunden er over. 13. mai kommer kronprinsen og et 80-talles inviterte gjester for å åpne tindesenteret. Lørdag 14. mai åpner dørene for alle oss andre.

– Vi gleder oss til å gi både fastboende i hele regionen og tilreisende opplevelsene vi har forsøkt å formidle i Norsk Tindesenter. Kom og se selv, sier Anita Vik Buckley og Fred Husøy.