Tilsynet som pågår ved Molde sjukehus denne uka, ble varslet i den endelige rapporten i Daniel-saka, etter at 2-årige Daniel Flemmen Ødegård døde etter en operasjon ved Molde sjukehus.

Rbnett har snakket med Fylkeslegen i Sør-Trøndelag, Jan Vaage, om tilsynet:

– Hvordan jobber dere?

– Tilsynet går ut på å gjennomgå diverse dokumentasjon, men også å intervjue ansatte. Både vi og Arbeidstilsynet har et tilsynsteam der nå. Vi snakker med ansatte ved sjukehuset.

– Hvor mange ansatte snakker dere med?

– Teamet har nå intervjuet 27 personer som dekker sentrale funksjoner ved sykehuset og flere avdelinger. De som er blitt involvert under revisjonen, er Avdeling for dagbehandling og operative seksjoner, Avdeling for kirurgiske og akuttmedisinske seksjoner, Avdeling for anestesiologi og Avdeling for ØNH, sier han.

Revisjonen involverer sentrale funksjoner slik som administrerende direktør, klinikkleder, avdelingsledere, arbeidstakere / helsepersonell, HMS-koordinator, verneombud og tillitsvalgte.

Ulik agenda

Vaage påpeker at Arbeidstilsynets agenda er litt annerledes enn fylkeslegens. Arbeidstilsynet skal blant annet se hvordan arbeidet utføres i forhold til arbeidsmiljøloven, mens Fylkeslegen skal se om det er eventuelt utfordringer i arbeidsmiljøet som går ut over pasientsikkerheten.

– Dermed kan det være litt forskjell mellom granskingene og også antall personer vi snakker med, sier han.

– Er tanken at fryktkulturen noen ansatte meldte om i etterkant av Daniel-saken fortsatt finnes ved sjukehuset?

– Det vet vi jo ikke, det vet vi ikke før sluttmøtet om en måneds tid. Det ligger mye etterarbeid med dialog mellom de to tilsynene før vi kan konkludere. Det har jo gått en del tid siden dette skjedde og vi får tro at virksomheten har jobbet med disse utfordringene i løpet av årene som har gått.

– Hvor mange er det som er i Molde nå for å utføre granskingen?

– Tilsynsteamet består av to representanter fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag – stedfortredende fylkeslege Inger Williams og seniorrådgiver Mona Parow – samt tre representanter fra Arbeidstilsynet i Midt-Norge.

– Når vil resultatet av granskingen være klar?

– Sluttmøte for tilsynet skal være ved Molde sykehus 6. juni.