Fræna er ikke akkurat bortskjemt med gode plasseringer på Kommunal Rapport sin årlige rangering av norske kommuner. I 2014 ble Fræna nummer 405 av 428 kommuner. Stort verre kan det ikke bli. Men siden har pilene bare pekt oppover. I fjor bykste Fræna opp til en 322. plass, mens de i årets kommunebarometer er på en 285. plass.

Mye bra

– En svært gledelig utvikling. Fræna har ikke figurert på den øvre halvdelen av «serietabellen» på mange år, for å si det forsiktig, men nå begynner vi å nærme oss. Etter at vi innførte eiendomsskatt og har fått orden på økonomien, så peker pilene kraftig opp. Vi er ute av Robek, går med overskudd og setter av store penger til disposisjonsfondet. Vi er blant landets beste kommuner innen eldreomsorg, for eksempel. Vi er landets beste kommune på samhandling med helseforetaket. Området barnevern viser også sterk forbedring, opplyser rådmann Anders Skipenes.

Dyktig kar: Anders Skipenes, rådmann i Fræna kommune. Foto: Bjørn Brunvoll

Svak på kultur

Derimot står det dårligere til med de kommunale barnehagene, der Fræna nesten er helt sist. Det er på områdene bemanning og fagutdanning at Fræna sliter mest, men politikerne lover å ta tak i dette så fort som mulig. Fræna har også mye å hente på området grunnskole i barometeret. Og ikke minst kultur, der Fræna bruker lite penger og ligger helt i nedre sjiktet.

– Alt i alt et veldig gledelig barometer for Fræna. Utrolig mye positivt, men også mye å rette på. Vi har imidlertid et svært godt lagarbeid i kommunestyret nå. Vi må forbedre ikke minst områdene barnehage og grunnskole, fastslår varaordfører Jan Arve Dyrnes (Ap).

Assisterende fylkesmann Rigmor Brøste var tilhører da rådmannen presenterte årsrapporten og barometertallene. Fylkesmannen har lenge fulgt Fræna med argusøyne, fordi kommunen stort sett alltid har vært i den økonomiske hengemyr  på Robek-lista. Slik er det ikke lenger. Gammelt underskudd er betalt, eiendomsskatten strømmer inn, og man kunne i fjor sette inn 15 millioner i disposisjonsfond. En såkalt buffer.

Brøste overrakte ei sparebøsse uten bunnpropp til ordfører Tove Henøen. Og masse skryt.

– Dette er et veldig hyggelig ærend. Gratulerer til Fræna med regnskapsresultatet! Det er tid for skryt og enda flere gode råd. Kommunen har vært på Robek i 11 av 15 år. Nå har bildet endret seg totalt. Dere går med overskudd og bygger opp en buffer. For å komme i denne posisjonen er det lagt ned veldig mye hardt arbeid av veldig mange. Det ligger godt lederskap bak. Nå må dere bare fortsette i samme spor. Det er dere er ute av Robek må ikke være ei hvilepute, understreker Rigmor Brøste.