- Mister Gjemnes inntekter på fire millioner kroner hvert år framover risikerer vi å ikke få bygget ny sjukeheim på Batnfjordsøra, sier lokalpolitiker Leif Ståle Engdahl i Gjemnes.

Skaket kommunestyret

De økonomiske utsiktene for Gjemnes skaket opp kommunestyret på møtet tirsdag kveld. Rådmann Birgit Eliassen opplyste at virkningene av det nye inntektssystemet innebærer at Gjemnes hvert år fram til 2020 vil få cirka 4 millioner kroner i overføringer fra staten.

- Jeg kan ikke stå her og si at konsekvensene vil bli at tilbudet til innbyggerne blir uforsvarlige. Men vi må da se på de ikke lovpålagte oppgavene. Å kutte fire millioner kroner i tillegg til årlige kutt, er ikke littegrann. Fire millioner kroner tilsvarer åtte stillinger, sa rådmannen.

- Må klare å bygge sjukeheim

Under debatten om kommunereformen kom flere av kommunestyrets medlemmer inn på at konsekvensene mindre inntekter får for Gjemnes.

- Vi må klare å få bygget ny sjukeheim til erstatning for dagens 40 år gamle sjukeheim på Batnfjordsøra før 2020, ellers kommer den aldri til å bli bygget, sier Leif Ståle Engdahl  (H) til Romsdals Budstikke. Og:

- Det er også stort behov for skoleutbygging i Angvik. Der er skolen i dårlig forfatning. Også skolen på Batnfjordsøra trenger utbygging.  Går vi sammen med andre kommuner, får Gjemnes beholde dagens inntektsnivå. Velger vi å stå alene i Gjemnes, kan det bety at vi ikke får råd å fornye skolene. Det bør innbyggerne i Gjemnes være informert om, sier Engdahl.

Kan øke eiendomsskatten

Engdahl sa i kommunestyredebatten at det er mulig for Gjemnes å hente inn 2,3 millioner kroner mer hvert år ved å øke eiendomsskatten til sju promille. Det slår ut i 3.000 kroner per husstand.

Også Kjell Dønhem (Frp) var bekymret for hva konsekvensene av svakere økonomi vil bli dersom Gjemnes blir stående alene.

- Å øke eiendomsskatten til sju promille, vil bli mer enn Gjemnes sine innbyggere kan tåle. Det betyr 3.000 kroner mer per husstand. En enslig minstepensjonist vil ikke klare utgiftene, sa Dønheim.

- Klarer ikke stå alene

Også Bjørnar Danielsen (Ap) og Ketil Sorthe (Ap) mente at Gjemnes ikke klarer å bestå som egen kommune.

Kommunestyret vedtok enstemmig å gå i forhandlinger med både Kristiansund og Molde, og forberede folkeavstemning 6. juni.

Hvordan stemmeseddelen utformes, blir opp til styringsgruppa for kommunereformen å avgjøre. Det vedtok kommunestyret enstemmig etter et forslag fra Heidi Hogset (V).