– Det har vært ropt lenge på små, billige sentrumsnære leiligheter. Med hotell Nobel (kommunen kjøpte hotellet til omsorgsboliger, journ.anm.) og dette, er vi virkelig på gli i Molde! Det skal vi være fornøyde med, for det er ikke bare å knipse. Det ligger mye arbeid bak, slo Frøydis Austigard (V) fast.

– Øverste merke

Da Plan- og utviklingsutvalget (PUU) behandlet forslaget om kjøp av tre eiendommer til det største boligsosiale prosjektet i nyere tid, haglet rosen fra utvalget, som gang på gang har gitt klarsignal til prosjekt for kjøpesterke grupper i Molde, styrt av det åpne markedet.

Med Reknes Terrasse vil kommunen skaffe seg alt fra kommunale utleieboliger, omsorgsboliger og boliger til førstegangsetablerere og andre med vansker i boligmarkedet.

– Dette er boligsosial politikk av øverste merke. Jeg ser bare positive moment. Uansett vil kommunen ha sterk påvirkningskraft, sa leder Roar Beck (H).

Ekstra etasje?

Ann Elida Solheim (Frp) ville like godt slenge på en ekstra etasje for lønnsomhetens skyld, hvis det lot seg gjøre, men fikk beskjed om at Kosbergs tegninger av prosjektet så langt er bare en skisse.

– Vi ser på alle muligheter, så lenge det er innenfor reguleringsbestemmelsene, og så bra som mulig. Dagens skisse viser 52 leiligheter, og da er en del «for store». Får vi til 60, blir det billigere og bedre, forklarte Misund, som viste til at kommunen kan måtte samarbeide med andre for å få det bygget.

– Utbyggere har vært inne på et tidligere tidspunkt, men stilt helt urimelige krav. Sannsynligvis er kommunen den eneste som kan realisere dette, og samtidig framskaffe flere slike leiligheter.

Overpris?

SVs Thor A. Nagell var ikke dårligere i sin ros, men stilte et betimelig spørsmål ved prisinga av eiendommene i et boligmarked i endring.

Tre eiere i Bjørnstjerne Bjørnsonsveg fikk i februar tilbud fra kommunen om henholdsvis 4,8 mill. kr, 5,5 mill. kr og 5,7 mill. kr for sine eiendommer.

I tillegg har de opsjon på kjøp av hver sin leilighet i det ferdige prosjektet til kostpris.

– Er det riktig taksering, og bør de få opsjon på leiligheter til kostpris, når de ikke ville fått mer enn takst på det åpen marked, spurte Nagell.

Verdien er gjort av to meklerhus, som en ekstern rådgiver har godkjent, opplyste Misund:

– Kostprisbiten kan kanskje betegnes som en slags «goodwill-premie», for arbeidet de har lagt ned og at de kom til kommunen.

Vil unngå belastning

Flere uttrykte bekymring for at ikke for mange sårbare grupper bør samles på ett sted, men utviklingssjef Randi Myhre beroliget med at faren for «ghettofisiering» har vært et tema i planleggingen.

– Det skal vektlegges at en får til en sammensetning som gjenspeiler samfunnet ellers, med både «ordinære» beboere og folk med hjelpebehov, poengterer rådgiver Misund.