Kjell Lode (KrF) og Elise Fiske (H) oppfordrer på det sterkeste til at Fræna ikke må lukke døra helt for en mulig sammenslåing med Molde.

De nekter å gi opp drømmen om en langt større kommune enn Fræna og Eide, som alt tyder på er mest realistisk etter den rådgivende folkeavstemningen. Hvis Eide vil, ja.

I mandagens kommunestyremøte i Fræna var reformen og resultatet fra folkeavstemningen oppe som orienteringssak. Ordfører Tove Henøen (Sp) åpnet for debatt. Og debatt ble det. For selv om et klart flertall av de få som stemte i Fræna valgte alternativet med Eide, så mener Kjell Lode og Elise Fiske at bynaboen Molde ikke må avskrives. De mener politikerne kan snu på korstokken slik utfallet ble.

For snevert

– Vi skulle så gjerne hatt med byen vår. Eide og Fræna er vel og bra, men det blir for snevert. Det hadde vært en veldig stor drivkraft om Molde ble med. Molde viser stor positiv velvilje mot naboene, det viser ikke minst innbyggerundersøkelsen. Det vil være dumt om vi smeller igjen døra og utelukker Molde helt, sa Kjell Lode fra talerstolen.

Tove Henøen kommenterte at Lode åpenbart ikke vil høre på folkets vilje, før debatten fortsatte.

Ta det med ro

– Nå må vi bare ta det helt med ro. La oss gi Eide tid. Eide er vårt eneste alternativ. Ingen har Stor-Molde som førstevalg unntatt Molde sjøl, sa Trond Malmedal fra Sp.

– Kortene er ikke delt ut på nytt. Molde er uaktuelt, fortsatte partifellen Ottar Nerland.

– Vi må huske på at to av tre ikke stemte i folkeavstemningen i Fræna. Jeg vet at at jeg har svært mange i ryggen som gjerne vil mot byen, svarte Kjell Lode.

– De som ikke har benyttet stemmeretten kan ikke tas til inntekt for en sammenslåing med Molde, sa Erling Hustad (Sp).

- Vi bør tenke nytt

Elise Fiske (20) fra Høyre, kommunestyrets yngste, er også en av de ivrigste på talerstolen. Hun forsvarer fortsatt Stor-Molde med nebb og klør, og mener at Molde, Eide og Fræna vil være et glitrende utgangspunkt. Med nærmere 40.000 innbyggere.

– Molde må tenke nytt nå. Vi bør også tenke nytt. Hvilket signal er det at så mange ikke avga sin stemme? Vi må absolutt ikke utelukke Molde. Jeg mener at Molde, Fræna og Eide er et fantastisk alternativ, sa friske Fiske.

Ikke noe vedtak

Det ble ikke gjort noe vedtak i denne saken. Det kommer seinere. Kjell Lode mener at Molde vil være raus og inkluderende i en ny runde om storkommune. Han ser for seg en bedre intensjonsavtale etter de mange folkeavstemningene.

– Jeg mener at Fræna og Eide sammen med Molde vil være krutt. Jeg gir ikke opp den.