Eierne av Bjørnstjerne Bjørnsons veg nummer 3, 5 og 7 tok i 2012 kontakt med Molde kommune om prosjektet, som rådmannen i Molde nå legger fram for politikerne til behandling. Saken Plan- og utviklingsutvalget nå får på bordet, omfatter kjøp av de tre eiendommene, og utbygging av flere blokker med til sammen 50 boliger.

– Hensikten er å skaffe nye sentrumsnære boliger til bruk i kommunens boligsosiale arbeid. Dette kan være kommunale utleieboliger, omsorgsboliger og boliger til salg for førstegangsetablerere og andre med vansker i boligmarkedet, heter det i saksdokumentet.

– Rimelig

Kjøpesummen for tomtene er samlet satt til 16,8 millioner kroner. Husbanken vil stille med maksimale tilskudd, og drift- og finanskostnader er skissert dekket av husleie. Kommunen vil gjennomføre prosjektet så rimelig som mulig, og anslår en kvadratmeterpris på 35.000 kroner.

Stort behov

– Det er mer enn 10 år siden sist Molde kommune bygde boliger, siden da er det markedet som har styrt. Og boligene som blir bygget dekker ikke de behovene kommunen skal oppfylle – tvert imot, sier saksbehandler, rådgiver Baard Misund i Molde kommune.

Kartlegging og analyser kommunen har gjort sammen med Husbanken viser store behov for små boliger for enpersonshusholdning, for flyktninger, for eldre, funksjonshemmete, førstegangsetablerere og vanskeligstilte.

– Det er viktig å poengtere at dette ikke blir et prosjekt med boliger for 50 vanskeligstilte. Det skal vektlegges at en får til en sammensetning som gjenspeiler samfunnet ellers, med både «ordinære» beboere og folk med hjelpebehov, poengtere Misund.

Spesielt

Bakgrunnen for prosjektet er også spesiell: De tre eierne kom til kommunen og foreslo skisseprosjektet som de for egen regning og risiko fått utarbeidet av Kosbergs Arkitektkontor AS. Eierne ønsket mer rasjonelle boliger for seg sjøl med tanke på egen alderdom, og så mulighetene for et større prosjekt.

– Et slikt initiativ er helt spesielt og positivt, vi har aldri opplev maken, sier Misund.

Blir prosjektet realisert, har de tre opsjon på hver sin leilighet til kostpris.

Klart i 2018?

Om politikerne i Plan- og utviklingsutvalget tirsdag, og kommunestyret 19. mai sier ja til prosjektet, legger Misund til grunn at det blir realisert så snart som mulig.

– Går alt på skinner, kan boligene være klare til innflytting tidlig i 2018, sier han.