Kolbjørn Almlid har vært en av de mest erfarne styremedlemmene i de regionale helseforetakene. Almlid var styreleder i Helse Midt fra 2006 til 2012, da han ble kastet av daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

– Jeg fikk oppleve hvordan det skapes en aura av utrygghet mellom den som styrer og den som lytter i foretaksmøter, sier Almlid.

I Almlids styreperiode var sjukehussaka i Nordmøre og Romsdal en gjenganger.

Stoltenbergs valgløfter

–  Helt fra 2004 var det gjentatt og gjentatt av helseministrene at sjukehusstrukturen i Møre og Romsdal skulle være fire sjukehus. I valgkampen i 2005 og 2007 kom daværende statsminister Jens Stoltenberg i helikopter og lovet at de fire sjukehusa skulle bestå. I 2009 ble rekkefølgen av sjukehusinvesteringer endret, ved at Ålesund fikk penger til ny barneavdeling mot at Nye Molde sjukehus ble startet i 2012, sier Almlid.

Stoppet Nye Molde sjukehus

Da Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tok over som helseminister høsten 2009, ønsket hun å få utredet ett fellessjukehus. Det endte med at hun stoppet planleggingen av Nye Molde sjukehus på Eikrem i 2010.

– Alt gikk på skinner helt til Strøm-Erichsen tok over som helseminister. Jeg hadde møte med statsråden der hun sa at hun ønsket utredet ett fellessjukehus. I min tid, altså fram til januar 2012, hadde hun ikke foretaksmøte der hun bestemte ett sjukehus. Uten foretaksmøte kunne vi ikke ta statsrådens antydning om ett sjukehus alvorlig, sier Almlid. Og:

Overlot valget til Helse Midt

- Helse Midt utredet ulike modeller. Jeg spurte statsråden om vi sto fritt til å kunne velge. Hun svarte ja. I styremøtet i Helse Midt ble ett fellessjukehus foreslått. Forslaget fikk kun én stemme, sier han.

- Jeg mener Strøm-Erichsen kunne brukt instrumentet en helseminister har til å instruere eller kommunisere meningen sin, altså foretaksmøtet. Da hadde hun unngått å måtte gå spissrotgang både i Kristiansund og i Molde. Men hun benyttet seg ikke av muligheten til å styre gjennom foretaksmøtet, sier Kolbjørn Almlid.

Sparket hele styret

Hele styret fikk sparken. Almlid og resten av Helse-Midt-styret ble sparket av Støm-Erichsen etter at de i 2011 for andre gang holdt fast ved fire sjukehus i Møre og Romsdal., mens helseministeren ønsket fellessjukehus for Nordmøre og Romsdal.

– Hun ble nok forbannet på styret, mener Almlid.

Han mener Helsedepartementet generelt har brukt foretaksmøtet for lite. Stort sett har skiftende helseministre brukt foretaksmøtene bare når nye styrer skulle oppnevnes.

– Gjorde helseminister Bent Høie (H) klokt i å holde foretaksmøte da plasseringen av fellessjukehuset skulle bestemmes?

– Ja. Sjukehussaka ropte på sentral inngripen. Skulle Høie ha en mening om sjukehusplasseringen, måtte han gjøre det i foretaksmøte. Ellers ville han overlatt sjukehusplasseringen til andre organ, sier Kolbjørn Almlid.

Almlid er ikke stevnet inn som viterne i den varslete rettssaka mellom Kristiansund kommune og Helse Midt-Norge 23-. mai.