– Det er kjempeskummelt. Jeg er livredd, men later som jeg ikke er det. Og så ser jeg på veggene her, og kjenner at jeg er stolt. Dette står jeg for, smiler Elin Hatlen-Stokke (42) fra Molde.

Rundt henne summer praten fra kafégjestene på Fole Godt. På veggene henger elleve av Elins bilder.

– Dette er min første utstilling. Jeg har alltid vært kreativ, men endte opp med å bli frisør. Fikk utfolde meg der, sier hun.

Solgte bilde

Elin tar en slurk av teen. Får noen hyggelige kommentarer fra venner som er innom for å se bildene. Utstillinga har ikke offisielt åpnet ennå, men der kommer jammen Fole Godt-driver Kristin Heggdal bort med et lurt smil.

– Du har solgt et bilde. Er til og med en kjendis som har kjøpt det, sier Kristin, men røper ikke hvilken kjendis det er snakk om.

– Er det sant? Nei, nå redda du dagen min, sier Elin.

Maling som terapi

Da Elin var 19 år, mistet hun den fire år eldre storebroren brått. Hovedpulsåra hans sprakk mens han var på en fotballkamp. Fire år etterpå døde faren av det samme.

– Det var tøft. Å male ble min måte å flykte fra virkeligheten på den gangen. Så slapp jeg å deale med det. Det er først i voksen alder at jeg har blitt tvunget til å bearbeide det. Etter at jeg fikk barn sjøl, sier Elin.

– Hva gir det deg å male?

– Det å male gjør meg lykkelig. Når jeg er midt i prosessen kan ingen stoppe meg. Det å kunne skape noe, følelsen av å være ferdig og fornøyd, det er ikke noe som kan måle seg med det. Drømmen er å kunne leve av kunsten, sier hun.

Bruker Facebook

For en stund siden måtte Elin slutte som frisør på grunn av skulderplager. Hun fikk en vannlekkasje i huset, og vips! var ideen om et atelier født.

– Mens betongen i huset tørket, malte jeg. Jeg la bildene ut på Facebook etter hvert, og de ble solgt, sier Elin.

– Vurderte du kunstutdanning da du var ung?

– Nei. Ikke nå heller, for da må jeg flytte. Det er ikke aktuelt. Jeg er veldig heimekjær. Men jeg er alltid ute etter å lære noe nytt, sier Elin.

– Du tok et kurs i oljemaling en gang?

– Hehe. Ja, de satte en vase foran meg og vi skulle sitter der og pitle med det i tre timer. Nei. Det hadde jeg ikke tålmodighet til, altså! Har altfor mye makk i rumpa, sier Elin.

Lys og rust

Elin karakteriserer akrylmaleriene som moderne og abstrakte. Hun søker på nett for å finne nye teknikker. Akkurat nå går det mye i rust.

– Rust?

– Ja, det er en spennende prosess! Jeg får fram rust ved hjelp av en lag-på-lag-teknikk der jeg tilsetter ulike stoffer. Ellers lager jeg struktur i bildene ved hjelp av sand, papir og ulike malingskonsistenser, sier hun.

– Hva vil du si med bildene?

– Jeg prøver alltid å male fram lyset. Og jeg er et petimeter. Ønsker at bildene skal være estetisk fine, sier Elin.

– Spennende

Kristin Heggdal forteller at Fole Godt har hatt en eller annen kunstutstilling gående helt siden oppstarten i 2008.

– Vi bytter stort sett hver måned. Noen tar kontakt med oss, mens andre stiller ut fordi vi spør. Det er utrolig spennende for bedriften vår at vi har varierende kunst og ulike uttrykk hele tida. Tilbakemeldingene fra kundene er at de setter pris på det, sier Heggdal, som er imponert over Elins bilder.

– At hun er sjøllært, gjør at jeg blir helt målløs. Hun er modig.

– Dere er kanskje Moldes best besøkte utstillingssted?

– Jeg ser at søndagene er veldig gode. Ellers i uka har folk det kanskje litt for travelt til å ta seg tid til å se på kunsten, sier Heggdal.

– Hva tar dere i provisjon?

– Provisjonen er maks 20 prosent. Det varierer ut fra salgsmengde. Men det er ikke derfor vi gjør det. Jeg synes det er artig å få stadig nye kunstnere på veggen. Som en ny kafé én gang i måneden, sier Heggdal.