– Jobben vi gjør kan avgjøre om gjestene kommer tilbake og hvilken omtale hotellet får på nettet, sier streikende hotellansatte i Molde.

– Bransjen vår fortjener et løft! Jobben vi gjør er ikke mindre viktig enn andre arbeidstakeres, sier Charlotte Hoem, plasstillitsvalgt i Fellesforbundet (FF) ved hotell Molde Fjordstuer.

Lørdag morgen var hun på plass med kollegene Ingrid-Elin Oterhals og Pauline Kabui utenfor arbeidsplassen. De tre arbeider som hhv. frokost- og lunsjvertinne, resepsjonslærling og stuepike ved Molde Fjordstuer.

Bjørnetjeneste?

Hoem trekker fram de ansatte som næringas grunnsteiner:

– Den jobben vi ansatte gjør, er det som kan avgjøre om gjestene kommer tilbake, og ikke minst omtalen hotellet får på forskjellige nettstedet, påpeker Hoem.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv, motparten til Fellesforbundet, har uttalt i media at hotellstreiken ødelegger arbeidsplassene i ei hardt prøvet næring.

– Kan NHO ha noe rett i at dere gjør næringa en bjørnetjeneste ved å streike i disse tider?

– Det er derfor vi ønsker oss lokal forhandlingsrett. Da kan Fellesforbundet og den enkelte bedrift forhandle lokalt, slik at det ikke rammer dem som ikke gjør det så bra, sier Hoem.

– Hva vil det bety for dere?

– At jo bedre jobb vi gjør for hotellet, og for omsetningen, desto mer vil kunne gå til våre lønninger, sier Hoem.

Utvidet streik

Sist helg gikk 3.500 medlemmer i 363 hotell og restauranter i seks fylker ut i streik i hotell- og restaurantbransjen etter at mekling ikke førte fram.

Lørdag fikk de følge av nærmere 2.500 kolleger i 209 bedrifter i seks nye fylker, deriblant Møre og Romsdal. Lørdag streiket ansatte ved alle Moldes fire hotell, samt Angvik Gamle Handelssted og Bellevue i Åndalsnes.

– Vi streiker så lenge det trengs, sier Hoem, Oterhals og Kabui.

Rakk frokost

Gjestene Toffen Gunnufsen og Svein Nymo sjekket ut av Fjordstuene lørdag formiddag. Sjøl om streiken startet klokka 08, rakk de å få spist frokost.

– Vi var tidlig på'n, og har ikke merket noe til streiken. Vi er kjempefornøyde, sier de to.

Støtte i bransjen

Utenfor hotell Alexandra sto Barbara Rodynska, Ivy Marie Pamatong og Aleksandra Shpolyanskaya. De tre er henholdsvis stuepike og restaurantansatte på hotellet, og forteller om støtteerklæringer fra folk på bytur.

– Spesielt fra andre som har jobbet i hotellbransjen tidligere, har vi fått støtte. De har sagt at de vet hvor lite vi tjener, forteller Ivy Marie Pamatong til Romsdals Budstikke.