Ordfører Tove Henøen (Sp) i Fræna lot ikke tida gå fra seg fredag morgen. Da meldte hun Fræna som interessert kandidat til å slå seg sammen med Eide kommune.

– Jeg har alt sendt en e-post til Egil i dag. Der gir vi signal om at vi vil ta initiativ til forhandlinger med Eide, forklarer Henøen til Romsdals Budstikke.

Hun hadde alt gjennom avisa fanget opp bemerkninger fra debatten i Eide kommunestyre kvelden før om at man ikke ønsket å gå til Elnesvågen og stå der med lua i hånda og be om forhandlinger. Nei, Fræna fikk være så god å komme sjøl!

Kommunestyret vedtok like fullt at det nye forhandlingsutvalgets mandat er å forhandle med nabokommunen.

Knapt med tid

Partene har ingen tid å miste. Alt mandag møtes Fræna kommunestyremøte til ordinært møte. Ifølge ordføreren vil det bli en orientering om reformarbeidet så langt og hvordan det skal gripes an videre. Men det er ikke lagt opp til noen vedtakssak.

– Trenger dere nytt forhandlingsutvalg og vedtak om mandat, slik som i Eide?

– Jeg regner med at det vil komme fram i debatten. Det er ingen ting i vegen for å gjøre endringer der og da om kommunestyret er enig.

Henøen tror det skal gå fint å finne en passende dato til forhandlinger kommende uke sjøl om det er en ekstra «røddag» på kalenderen å ta hensyn til.

Mange fordeler

Frænaordføreren mener en sammenslåing med Eide har mange fordeler.

– Det er mange ting vi er gode på, likedan som Eide er god på. Jeg tror vi sammen kan danne en effektiv kommune med god tjenesteproduksjon. Og så er det ikke så store utfordringer med lokaldemokratiet i og med korte avstander og et allerede godt utviklet samarbeid.

– Tar dere utgangspunkt i forhandlingene nå i vår?

– Det er naturlig å fortsette med utgangspunkt i intensjonsavtalen som ble undertegnet 16. mars.

– Har Fræna noen andre aktuelle kandidater å slå seg sammen med?

– Jeg vil ikke tro det. Nei, det er lite sannsynlig, siden det er Eide folket har stemt på, avslutter Henøen.

– Ikke bare Fræna

Ordfører Egil Strand i Eide sier de vil ta fatt på det videre reformarbeidet over helga. Da vil det nye forhandlingsutvalget, bestående av et utvidet formannskap og rådmannen, bli innkalt til strategimøte. De skal ikke bare forholde seg til Fræna, men også følge opp signalene fra kommunestyret om å utrede «nullalternativet» (egen kommune).

– Vi har mye som skal gjøres, og ingen tid å miste, sier Strand.