Det sier fagdirektør Odd Jarle Veddeng til Romsdals Budstikke.Helse Møre og Romsdal er enig i det meste av kritikken Helsetilsynet har framsatt i den foreløpige rapporten som handler om helsehjelpen 10 måneder Sebastian fikk da han ble alvorlig sjuk 20. februar 2015. Som kjent fikk hendelsen en dødelig utgang. Sebastian ble ikke fløyet til Ålesund sjukehus eller St. Olavs Hospital verken 20. eller 21. februar i fjor. Da regningshelikopteret endelig ble rekvirert og kom til Kristiansund sykehus, var Sebastian så dårlig at han døde ombord i helikopteret.

Fredag sendte Helse Møre og Romsdal sine kommentarer til Helsetilsynet. Fagsjef Odd Jarle Veddeng understreker overfor Romsdals Budstikke at helseforetaket er mer opptatt av å lære av det som gikk feil i Sebastian-saka enn å jakte på syndebukker.

Enig i kritikken:

Helseforetaket er enig i kritikken fra Helsetilsynet på flere punkt.

  • Det ble undervurdert hvor alvorlig helsetilstanden til Sebastian var da han første gang kom til legevakta, 20. februar 2015.

  • Sebastian burde vært hentet med luftambulanse om natta 20. februar eller på formiddagen 21. februar.

  • Sebastian burde i alle tilfelle vært innlagt på intensivavdelingen ved Kristiansund sykehus.

Fagsjef Odd Jarle Veddeng utdjuper dette:

Burde vært innlagt

– Vi er enig med Helsetilsynet i at Sebastian burde vært hentet med luftambulanse. Dersom det ikke lot seg gjøre, var prosedyren ganske klar: Gutten burde vært innlagt på intensivavdelinga i Kristiansund. Det er svært uheldig at det ikke ble gjort, sier Veddeng.

– Kunne Sebastian vært transportert til Ålesund sjukehus i ambulansebil?

– Han kunne blitt sendt med bil også. Risikoen ville vært større da, men det hadde vært ett alternativ. I stedet ble det tredje alternativet valgt; pasienten ble sendt heim fra legevakta, sier Veddeng.

Helsetilsynet rettet i sin foreløpige rapport kritikk også mot Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Ålesund fordi AMK ikke grep tak i situasjonen og fikk rekvirert annet helikopter da Sebastians behov for lufttransport oppsto samtidig som et annet oppdrag med kode rødt dukket opp.

– Vi ønsker at AMK må være mer framoverlent. AMK skal være mer på tilbudssida og ta en større del av ansvaret, sjøl om det er rekvirerende lege som har hovedansvaret, sier fagsjefen.

Helse Møre og Romsdal mener legevaktlegen i Kristiansund og AMK-sentralen må delen på ansvaret for at Sebastian ikke ble hentet med helikopter 20. eller 21. februar 2015.

– Spørsmålet mange kan stille seg: Kunne livet til Sebastian blitt berget dersom han hadde kommet raskt til Ålesund eller St. Olav?

– Det er vanskelig å vite. Vi kan ikke spekulere for mye i hadde det, sier Odd Jarle Veddeng.

Hendelsen i Kristiansund inntraff i en periode etter at ledelsen i Helse Møre og Romsdal hadde vedtatt å holde barneavdelinga i Kristiansund helgestengt. Det betyr at barneavdelinga hadde beredskap mandag til fredag, mens barn som ble sjuk i helgene, skulle transporteres til Ålesund.

Helgestengingen ble innført som ett av flere tiltakene for å spare penger, og hadde vært utredet.

– Hva har dere lært etter Sebastian-saka?

– Først må vi understreke at umiddelbart etter det som skjedde med Sebastian, ble helgestengingen av barneavdelingen opphevet.Vi ser at ordningene med femdøgnspost ved barneavdelinga er en litt for krevende modell til at vi tenker å fortsette med det. Det er enklere å stenge ei avdeling åtte uker i sommerferien enn å få til god informasjonsflyt og pasientflyt hver helg.

– Hvor skal barna fra Romsdal sendes i helgene nå?

– Vi har åpnet for å sende barn både til Ålesund og til Kristiansund. Det ser ut til at det er flest barn fra Romsdal til Ålesund i helgene sier Veddeng.

– Hvordan vurderer du risikoen for at det som skjedde med Sebastian, kan skje igjen?

– Vi kan aldri gi garantier, for omstendighetene kan være ulike framgang til gang. Jobben vår er å lære av det som har gått feil. Vi har gjenåpnet barneavdelingen med beredskap i helgene, vi har sagt hvordan vi ønsker AMK skal agere og vi har gjennomgått rutinene. Hendelsen fra Kristiansund tar vi med i utviklingsplanen vi arbeider med. Vi skal klare å redusere risikoen for at noe slike som skjedde med Sebastian, ikke må skje igjen, sier fagsjef Odd Jarle Veddeng.