En rekke russelåter overgår hverandre i grove tekster. Mange av dem gir også nedsettende karakteristikker av jenter. Blogger og journaliststudent Ida Ørsal Angvik reagerer kraftig.

«Jeg kjenner jeg blir flau. Uvel. Lei meg», skriver hun i et blogginnlegg onsdag denne uka.

– Ta dere sammen!

Ida kommer fra Angvik og var russ ved Molde videregående skole for tre år siden. Nå studerer hun i Oslo. Bloggen har hun drevet siden 2014.

«Gutter, slutt å tro at jenter er et produkt», skriver hun i innlegget som har overskriften «Kjære russegutter, ta dere sammen».

– Har du fått mange reaksjoner på innlegget?

Grove tekster

I blogginnlegget refererer hun til en rekke tekster fra populære russelåter. Samtlige har ekstremt grove tekster.

«Kom bli med ned på kne lille luremus / Tar deg med til et fullstappa horehus», «Hydra er et beist, som repper død / Du hører det skriket, det var sånn damen din lød» og «Frøken bli med inn og still deg opp i rekka / Med alle hundre horene som Storebjørn har mekka» er eksempler hun har funnet fram.

– De som er russ tenker sikkert at det bare er en sangtekst og at de ikke mener det som synger. Men når det er på norsk, så vil også 11-, 12- og 13-åringene som ser veldig opp til russen, forstå hva som synges. Hva slags inntrykk får de av russetida? Er det bare sex og fyll – og hva slags holdninger er det som skapes til jenter? spør hun.

– Ville det vært bedre om de var engelske?

– Tekstene er ikke akseptable uansett språk. Men dersom de var sunget på engelsk, så ville i hvert fall ikke de yngste skjønt hva de dreide seg om.

Har blitt verre

«Jeg er glad jeg ikke er russ sammen med noen av de som står bak tekster som dette», skriver hun i innlegget.

– Har russelåtene blitt mye verre siden du selv var russ for tre år siden?

– Absolutt. Jeg husker sangene vi hadde da jeg selv var russ – da var det mindre tekst, det var mer sterke melodier. Tekstene var dessuten på engelsk, og ingen tekstene jeg hørte da var like grove som de jeg har hørt i år. Det var sikkert noen den gangen også, men det var i så fall ikke mange.

– Har du snakket med russ som også reagerer på tekstene?

– Jeg har ikke kontakt med noen som er russ i år, så jeg har ikke fått noen innspill fra dem. Dette var bare noe jeg reagerte på selv, forklarer hun.

– De tekstene jeg viser til i blogginnlegget er fra Oslo-området, og jeg vet ikke hvor drøyt det er i Molde eller hjemme i år. Uansett så hører russen over hele landet på disse sangene. Dette er stygge og grove tekster som ikke er akseptable.