– Hva gjør vi nå? Spørsmålet hang over en usedvanlig stille forsamling, og det gikk litt tid før noen ba om ordet.

Rådville representanter

Bakgrunnen for rådvillheten var det sprikende rådet fra folkeavstemminga mandag. Der falt førstevalget ut, og alenealternativet fikk nest størst oppslutning, mens storkommunen krasjet og Eide / Fræna sto igjen tredje best.

Løsningen

Svaret ble til slutt enstemmig nytt forhandlingsutvalg med mandat å samtale videre med Fræna. Etter forslag fra Terje Lyngstad (H), og et intermesso med gruppemøter, samlet hele kommunestyret seg om å velge prosjektgruppa (utvidet formannskap) pluss rådmannen til oppgaven.

Ordfører Egil Strand (H) hadde før på dagen hatt samtale med sin kollega i Averøy, som beklaget at noen sammenslåing ikke kunne skje. Muligheten kunne strykes.

Tenkepause

Carita Naas Langnes fra Fellesforbundet brøt stillheten. Hun som alle de andre seinere beklaget den lave valgdeltakelsen. – Men vi må ta resultat inn over oss og se hva de som stemte mener. Mitt råd er at vi trenger ikke gjøre noe nå. Vi kan vente til vedtaket skal gjøres i juni og i mellomtida tenke oss godt om, sa hun. Dette viste seg å være en god oppsummering på forhånd av debatten som fulgte.

Ikke godt nok

Daglig leder Ove Silseth i Eide næringsforum anså storkommunen som ute av bildet. Også med førstevalget Averøy ute mente han forhandlingsutvalget bør sondere med Fræna, som Eide alt har mange interkommunale samarbeid med.

Eide nest mest

Kolbjørn Gaustad (Sp) tok opp en tråd fra tidligere i debatten: – De som ikke har stemt, har ikke noen mulighet til å medvirke nå. Eide som egen kommune fikk nest mest oppslutning.

Trekke pusten litt

Egil T. Ekhaugen (Ap) hadde kommet til at det var lurt å trekke pusten litt.

– Før jeg konkluderer, ønsker jeg et bedre dypdykk i hva dette betyr for oss.

Han viste til at Fræna / Eide -alternativet fikk tredje mest stemmer og mente det er et tynt grunnlag å gå til forhandling på.

– For å si det rett ut, jeg har ikke lyst til å gå til Fræna med lua i hånda og be om å få være med dem. Romsdalshalvøya er helt klart dødt. Men det kan dukke opp nye samarbeidskandidater, for eksempel Nesset og Gjemnes.

Thor Dyrhaug (V) var ikke overrasket over resultatet. Det var nesten som bestilt, syntes han.

– Skuffelsen er at vårt beste alternativ (Averøy) røk ut. Romsdalshalvøya med 10 prosent er det vanskelig å fortsette med. 70 prosent sier at de vil ha større kommune. Jeg er enig i ikke å konkludere i dag. Det vil være lurt å dra pusten et par ganger.

Muligheter for idretten

Per Olav Eide, på vegne av idretten, mente at Eide bør åpne døra for samtaler med Fræna. Det koster å stå alene slik som det ligger an nå, viste økonomilederen i Gjemnes kommune til. For idrettens del mente han det vil være spennende å utvikle samarbeidet mellom Eide og Fræna.

Finn Joralf Lyngstad (Sp) mente at en nå står igjen med Eide / Fræna, men det skal gode argument til for å kjøre forhandlinger. – Vi bør ta en pause og utrede skikkelig hva det vil si å stå alene, som det kommer til å bli flere av rundt oss. Vil Fræna ha oss, så får de komme. Slår vi oss sammen med Fræna, risikerer vi å låse oss for framtida.

Terje Lyngstad (H) var uenig i at Eide skal avvente.

– Vi må bruke tida framover godt, se hva nullalternativet innebærer, og så bør vi ha døra på gløtt for Fræna. Jeg forventer at ordfører og varaordfører i Fræna henvender nå seg til oss.

Godt grunnlag videre

Birgit Dyrhaug (Sp) mente at en stor prosent av folket har sagt sin mening – et godt grunnlag å gå videre på. De som ikke stemte har valgt å overlate bestemmelsen til politikerne, mente hun.

– Jeg opplever at det handler om å gå sammen med en by eller ikke. For meg er ikke Nesset og Midsund noe aktuelt alternativ. Vi må se på nullalternativet og om vi skal danne en Hustadvika kommune sammen med Fræna.