Torsdag skal kommunestyret i Midsund diskutere hvilke alternativer folk skal få velge i i innbyggerundersøkelsen som arrangeres i mai. Ett alternativ er å stå alene.

Til tross for at 74,7 prosent av de frammøtte i folkeavstemningen sa at de ønsket en sammenslåing med Aukra, ser det ut som at det alternativet nå er dødt. For i Aukra svarte nær 60 prosent at de ville være egen kommune – kun 24.3 prosent ønsker å slå seg sammen med Midsund. Midsund-ordfører Odd Helge Gangstad (Sp) hadde en prat med Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) etter at resultatet var klart mandag kveld.

- Jeg snakket med Bernhard, ja - og han gjorde det klart at Aukra vil forholde seg til resultatet av folkeavstemningen. Så inntil det eventuelt kommer en forespørsel fra Aukra, så vil nok jeg forholde meg rolig i båten, sier Gangstad. Å stå med lua i hånda ser han på som helt uaktuelt.

- At det vil komme en forespørsel fra Molde om sammenslåing mener Gangstad er sannsynlig.

- Ja, det forventer jeg. Og det er naturlig at vi også får dette alternativet – Midsund/Molde inn i innbyggerundersøkelsen vår, sjøl om oppslutninga rundt det var lav i folkeavstemningen. sier han. Ved folkeavstemningen var det kun 23 prosent som krysset av for storkommune-alternativet med Molde.

- Det er også flere politikere som har uttalt at man i så fall må være mer enn én småkommunene – for å matche Molde – hvis man skal gå inn i en slik kommune, sier Gangstad.

- Onsdag møtes forhandlingsutvalget i Midsund for å starte prosessen med spørsmålene i undersøkelsen. Torsdag er det kommunestyret som skal si sitt.

- I kommunestyret vil vi gå gjennom resultatet av folkeavstemningen. Jeg vil referere kort til det som har skjedd og om samtalene mine Riksfjord -  samt hva som har skjedd i våre nabokommuner. Slik jeg ser det er nå storkommunealternativet helt dødt, sier Gangstad. Og det påvirker også Midsunds valg, mener han.

- - Jeg har sagt det lenge, og sier det igjen. Dette er en lang, lang prosess. Den stopper ikke 1. juli. Dette er bare første etappe. For oss er det helt avgjørende hva som skjer med kommunikasjonene. Og med en gang det skjer noen med Møreaksen og Kjerringsundet, så er ting i bevegelse igjen for oss. Så vil vi få litt svar på i morgen om politikerne mener at vi evner å være egen kommune fram til da, sier Gangstad. Sjøl tror han det.

- Men med det nye inntektssystemet, vil dere ikke kunne tape økonomisk på å bli stående igjen alene?

- Det er Stortingsvalg neste år. Med en ny regjering kan inntektssystemet bli endret igjen, sier Gangstad.

- Hvilke alternativ tror du innbyggerne får å velge i i en innbyggerundersøkelse?

- Midsund som egen kommune og Midsund/Molde. Jeg skulle gjerne også hatt med Midsund/Aukra også, men vet ikke ennå om det blir slik, sier Gangstad