Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er godt orientert om resultatet fra folkeavstemningene og innbyggerundersøkelsene i Romsdal og på Nordmøre. Sanner ønsker ikke å kommentere avstemningsresultatet i  enkeltkommuner, men helhetsinntrykket har likevel festet seg:

– Resultatet fra folkeavstemningene og innbyggerundersøkelsene er omtrent som man måtte forvente seg, sier han.

– Når vi ser valgdeltakelse i enkelte kommuner ned på 30-tallet, og enkelte steder enda lavere, hva har sviktet?

– Oppslutningen om folkeavstemningene har vært veldig varierende.  Velgerne har mange alternativer å forholde seg til. Det har ikke akkurat gjort det enklere å få klare råd.  De som er mest imot kommunereformen, går og stemmer. Andre holder seg hjemme. Det er lettere å mobilisere de som er mot noe enn de som er for noe.  Jeg oppfatter at mange velgere synes det er helt greit å få store velferdskommuner som sikrer innbyggerne gode tjenester, sier Jan Tore Sanner når vi snakker med ham på reise fra Stiklestad i Nord-Trøndelag til Hardanger.

– Var det en tabbe av kommunene å sende alternativene for kommunesammenslåing ut til folkeavstemning?

– Jeg vil ikke ha noen synspunkter på det. Kommunene velger selv hvordan de vil høre innbyggernes mening. Jeg oppfatter at innbyggerundersøkelser er mer representative for folkets mening enn folkeavstemning, for da spør man et bredere utvalg av innbyggere. Jeg registrerer at det var flere som stemte ja til endring enn som stemte nei, sier Sanner.

Regjeringen har nå lagt fram endringer i inntektssystemet for kommunene.

– Hva vil være mest lønnsomt for kommunene?

– Tidligere var inntektssystemet slik at det belønnet kommuner som valgte alenegang, og straffet kommuner som slo seg sammen. Det er nå endret på. Å gå sammen  større kommuner, er det trygge valget for kommunene.

– Fylkesmannen skal også gjøre sine vurderinger av kommunestrukturen. Hvilke forventninger har du til fylkesmannens vurdering?

– Først og fremst skal fylkesmannen ha dialog med kommunene. Så får vi avvente å se hva fylkesmannen sier i sin innstilling som skal leveres innen 1. oktober.

– Du har tidligere sagt at lokalpolitikerne må sette seg i førersetet i kommunereformen. Bør lokalpolitikerne gå på tvers av det de oppfatter som folkemeningen?

– Det viktigste er at lokalpolitikerne tenker 20 år framover i tid. Ting vil ikke fortsette å være slik de er i dag. Samfunnet er i endring. Nå må vi gi lokalpolitikerne tid til å tenke seg om. Jeg har god tro på at mange kommuner vil finne sammen. Det er viktig at lokalpolitikerne bruker tida fram til sommeren med å finne den beste løsningen som sikrer større velferdskommuner. Jeg understreker at det er lokalpolitikerne som har ansvaret for å fatte de riktige beslutningene, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.