– Vi er godt rustet for en ny tid. Det vi er mest spente på framover, er hva bortfallet av knutepunktordningen vil medføre. Men nå er jo det utsatt ett år, fram til 2018, sier styreleder i Moldejazz, Willy Jarle Loftheim.

Molde Forum fortsatt til salgs

Regnskapet for 2015 for Molde Internasjonale Jazzfestival ble vedtatt i styret i midten av mars, men er ennå ikke innrapportert i påvente av små korreksjoner og det endelige resultatet til datterselskapet Molde Forum.

– Den underliggende driften til Molde Forum er i balanse. Men vi har en pensjonsforpliktelse som vil slå ut der, som gjør at selskapet vil komme i det endelige regnskapet, sier Loftheim.

– Styret har for lengst vedtatt å selge datterselskapet, uten at det har skjedd. Er et salg realistisk?

– Vi har én interessent i bransjen, og håper det vil være klart om en måned eller to om det faktisk blir et salg. Vi ønsker å lande det før det går for lang tid.

– Hva er alternativene?

– Det er tre alternativ. Å selge aksjene. Å selge innmaten. Den tredje løsningen  er å drive det videre.

– Kan det blir aktuelt å oppløse selskapet?

– Jeg ser ikke på det som et alternativ nå. Molde Forum har en sentral rolle i festivalen, sier Loftheim.

Skriver ned datteren

Med inn i 2015 hadde Moldejazz en negativ egenkaptial på 2,4 millioner kroner. Et underskudd også for 2015 ble varslet umiddelbart etter festivalen.

– Det var flere ting som gjorde at det så skummelt ut. Vi hadde betalt over én million kroner i forskuddshonorar i forbindelse med D'Angelo-konserten, som ble avlyst. Så fikk vi refundert hver eneste krone. Det ble viktig for arbeidet med refinansiering. I tillegg ble det satt i gang tiltak i internt. 5,5 årsverk er redusert til 4. Sponsor- og markedsansvaret er innbakt i festivallederstillingen. Og festivalen sparte i 2015 inn over 1 million kroner i arrangementkostnader. Rent driftsmessig gikk festivalen med et overskudd på 770.000 kroner i fjor, sier Loftheim.

– Likevel får festivalen et driftsunderskudd på 231.000 kroner  – hvordan forklarer du det?

– Vi har valgt å ta ned verdien på Molde Forum med én million kroner i 2015. Det er en ren forsiktighetsøvelse.

– Og nå er verdien anslått til...?

– 700.000 kroner, tilsvarende egenkapitalen i Molde Forum, sier Loftheim.

– Etter din vurdering, har Moldejazz tapt penger på Molde Forum?

– Nei, ikke på selve driften. Men selskapet hadde ikke økonomi til å betale utbyttet på én million kroner som var vedtatt før 2014, sier Loftheim, og legger til:

– Selv om datteren leverer, er tjenestene konkurranseutsatt. Datteren må jo i stor grad hente inn underleverandører.

Overskudd i 2015

Takket være refinansieringspakken – der fylkeskommunen gikk inn med 1 million kroner, Gass-Ror med 4,5 millioner kroner og ulike næringslivsaktører med en halv million kroner – kan Moldejazz notere et overskudd på 5,7 millioner kroner ved inngangen til 2016.

– Egenkapitalen etter refinansiering er på 3,3 millioner kroner. Det betyr at vi har en solid buffer, og står bedre rustet enn på lenge, sier Loftheim, og legger til at det for 2016-festivalen er budsjettert med et overskudd på 800.000 kroner.

– Hva blir utfordringene for 2016-festivalen?

– Det er alltid spennende å se på besøket. Billettsalget vil alltid være avgjørende. I 2015 hadde festivalen 7,5 millioner kroner i billettinntekter fra publikum og sponsorer, sier Loftheim.

– Festivalen fikk 18 millioner kroner i offentlig tilskudd i 2015, inkludert refinansieringspakken. Er det verdt det?

– Ja, det er ingen tvil om. Moldejazz er et flaggskip for hele regionen, en fantastisk opplevelse for mange og også internasjonalt anerkjent.