Rektoren medgir at temperaturen i fusjonsdebatten har økt, spesielt den siste måneden.

– Har debatten internt på skolen vært undertrykt?

– Nei, det har vært debattert ei god stund allerede i den frie nettavisa Panorama. Panorama, som til sommeren er to år, løfter saker både internt og eksternt, også til andre medier. Slikt skjer ved flere høgskoler og universitet. Noen ganger er det mer kontroversielt, slik som nå, sier Gammelsæter til Romsdals Budstikke.

– Må begrunnes

Rektoren påpeker at debatter skal være saklige.

– Idealet i akademia er å være saklig. Da må standpunkt begrunnes, sier Gammelsæter.

– Og hvis man trekker inn for eksempel kjønn eller alder, så bør det være relevant for saka. Og det bør begrunnes hvorfor det er relevant. Hvis ikke kan det oppleves som personangrep. Spesielt akademikere skal ikke bare påstå eller antyde. Idealet er jo å ikke trekke inn følelser og person, men virkeligheten viser seg av og til å være en annen, også i forskerverdenen, sier rektoren.

Må fortsette

Sjøl om idealet om saklighet kan være vanskelig, skal man ikke slutte å debattere saka, mener rektoren.

– Men at man er akademiker, gir ingen rett til å gå for langt.

Det er ikke er rektoren som skal ta en eventuell personalsak med de ansatte, men direktør Gerd Marit Langøy, som er personalansvarlig.

– Å irettesette noen er ikke min jobb, sier han.

– Hvor viktig er det for skolen å ha en åpen debatt om dette?

– Akademia skal ha høg takhøgde, og har man det kan man ikke si at det kan dere debattere, men ikke det. Debatt er arbeidsredskapet til forskeren som skal kritisere og forsvare innenfor faget sitt. I en kunnskapsorganisasjon vil fagpersonene også mene at de er de rette til å debattere den strategiske kursen. Fag og strategi henger tett sammen. Det er universelt for akademia, og ikke spesielt for HiMolde, påpeker Gammelsæter.

Møte i april

Nå skal fusjonsprosessen gå videre i hver av de tre fagavdelingene.

– Prosessen skal munne ut i vedtak i avdelingsstyrene innen neste styremøte 20. april.

– Hvordan sikrer dere dere at folk blir hørt?

– Det er stor takhøgde hos oss, så de som vil ytre seg blir nok hørt.  Vi har nok en åpnere prosess enn mange andre organisasjoner.