Fra søknadsrunden våren 2015 viser statusrapporten fra Helsedirektoratet at Helse Møre og Romsdal fikk 1741 søknader. På 40 stillinger.

– Det er et godt miljø her på sjukehuset, og mange utfordringer. Naturen er fin og det sosiale miljøet veldig godt, oppsummerer Signe Ekeland, som er en av de 12 som fikk turnusplass ved Molde sjukehus.

Får gjøre mye

Tidligere har turnusleger fått tildelt plass tildelt fra helsedirektoratet. Fra og med 2013 har det vært en ordning hvor turnuskandidatene søker på plass sjøl der de ønsker å jobbe.

Statistikken viser her at Helse Møre og Romsdal er landets mest populære helseforetak, med om lag 500 flere søknader enn andreplassen, Helse Nord-Trøndelag.

– Fordelen med mindre sjukehus er gjerne at turnuslegen blir en viktigere brikke, og får være med på mer. Derfor har vi blitt attraktive her, sier Olav Finnøy, personaldirektør i Helse Møre og Romsdal. Det bekrefter turnuslegene Signe Ekeland og Maud Rigault Jørgensen.

– Her står vi midt i akuttmottaket og må ta imot alt mulig. Vi er nok mye tettere på enn man kanskje kommer på et større sjukehus. Pasientene vi kommer i kontakt med her er også kanskje enda sjukere, tror Rigault Jørgensen.

Godt rykte

– Det er trygt og godt her fordi man fort blir kjent med alle i nettverket. Når man kjenner hverandre er det lettere å samarbeide. Samtidig som man får gjøre mye sjøl, så er det trygt fordi vi har nok leger i bakhånd, sier Ekeland.

Dette er faktorer som har gitt sjukehuset i Molde et godt rykte for turnusleger.

– Vi har i alle fall spredt ryktet videre. Det er bra fagmiljø og store utfordringer samtidig som vi har trygghet. Det sosiale miljøet er også svært bra, blant annet fordi de fleste av oss bor i leilighetene rett over sjukehuset her, sier turnuslegene.

Signe Ekeland søkte turnus i Molde etter gode erfaringer fra praksisperiode under utdanning i Trondheim. Maud Rigault Jørgensen ble anbefalt å søke seg til Molde av en tidligere kollega som hadde vært assistentlege på sjukehuset.

– Hva man har hørt eller erfaringer fra tidligere veier tungt. For oss som velger et sjukehus i distriktet er kanskje det faglige viktigere enn å komme heim, som mange kanskje tenker hvis de søker seg heim, tror turnuslegene, som kommer fra Bærum og Oslo.

– Det begynner å bli en del flere som studerer i utlandet. Her ved Molde er de veldig åpne for å ta imot turnusleger som har studert i utlandet, nå er det vel 5 av 12. Det er fint og spennende å ha leger fra ulike skoler, sier Rigault Jørgensen, som sjøl studerte i Polen.

For helseforetaket er det også en fordel å være attraktivt, siden de nå kan se på søknadene fra turnuskandidatene og kan prioritere talent, lokal tilhørighet eller andre faktorer. De som under utdanningen har hatt ferievikariat eller praksis kan ha en fordel om de har gitt en godt inntrykk på sjukehuset.

Ut i kommunene

Turnuslegene har normalt en todelt eller tredelt turnusperiode på sjukehuset over 12 måneder. Deretter følger 6 måneder allmennpraksis i kommunehelsetjenesten. Rigault Jørgensen, som kom til Molde sjukehus i mars i fjor, skal til Vestnes kommune om to uker, for å bruke et halvår på å finne ut om allmennpraksis faller i smak.

– Vi har en fordel her siden de fleste får turnus i en nærkommune, slik de fleste ønsker. Samarbeidet mellom sjukehuset og kommunene er godt, og det er en fordel å kjenne miljøet og personalet når man jobber i en av kommunene her, sier Finnøy. Det er også en fordel for kommunene rundt sjukehusa i Møre og Romsdal.

– Vi er svært godt fornøyd med dagens løsning. Vi får gode kandidater, mange med lokal tilknytning. At vi oppfattes som et attraktivt sted har vi sett tidligere også, og vi gir et godt faglig tilbud til legene, sier Finnøy.

Helse Møre og Romsdal er også det foretaket som tar imot flest turnusleger i året. Hvert halvår får 40 kandidater plass, fordelt på de fire sjukehusa. 16 til Ålesund, 12 til Molde, 8 til Kristiansund og 6 til Volda. Rekrutteringsmessig kan nytt sjukehus på veg også gi et løft i søkningen.

– Det er vel noen år fram i tid enda, men det kan absolutt være interessant. Molde er nok et fint sted å slå seg ned, men akkurat nå gjør sivilstatus og arbeidsmarkedet utenom helsesektoren litt usikre på om vi blir her etter turnusperioden, sier Ekeland.