Dette er en hyllest til alle mødre. Dere gjør en fenomenal jobb og arbeider både tidlig og sent for at familien AS fungerer. Det skal dere ha all honnør og ære for.

Fortsatt er det slik i mange familier at mor har hovedansvaret for det meste i familien. Og for de fleste i familien; barna, far i huset, svigermor, onkler, tanter og fandens oldemor. Det jobbes, planlegges, ryddes, lages mat, vaskes og handles for de fleste i huset. Inkludert klær til far i huset. Alt dette er verdt en egen dag!

Hvis mor ikke kan være med på legetime, så har far ofte med lapp fra mor. En lang lapp som gjør at både jeg og far sliter med å komme oss gjennom den. Hva står det der? Saft? Drikker du for mye saft? Ikke det jeg vet om. Står det luft kanskje? Har du for mye luft i magen? Nei, helt passe, men sikkert for mye for kona, men mindre enn bikkja.

Når barna er små og far er hjemme i permisjon, så må barna komme sammen med far til timen. Det er alltid kjekt. Jeg liker å få kontakt med barna, jeg føler meg håpløs når jeg ikke får det til og barna skriker og så føler jeg meg som en tryllekunstner hver gang jeg lykkes. En liten trøst til mor: far klarer seg helt fint alene på legetimen, han husker det viktigste, det er ikke nødvendig å ringe under timen for å forsikre seg om han har husket å si alt. Vi har pratet om det viktigste; MFK, bil, musikk, skismørning og feberen til barnet.

Hvor kommer den morsfølelsen fra? Er den annerledes enn farsfølelsen? Eller er det samme sak? Man har nok ikke alle svar ennå, men det forskes mye på dette. Det er et spennende terreng hvor man ikke helt vet hvor turne ender hen.

Ligger svaret i hypofysen? Oksycytin er et hormon som stiger under fødsel og amming og gjør at båndet mellom mor og barn blir sterkt helt fra fødselen av. Man blir roligere av oksycytin og gjør at vi blir mer sosiale. Hvis man sliter med ammingen, kan man gi hormonet via en nesespray slik at morsmelken strømmer på. Menn har også dette hormonet. Merkelig nok, kanskje. Oksycytin er også høyt under forelskelse og blir derfor kalt kjærlighetshormonet. Men det synker etterhvert ut over i forholdet....

Jeg tror fedre er like glade i sine unger som mødre. De passer like godt på barna som mor, er like flinke med lekser og har like mye å si på foreldremøte som mor. Jeg tror bare at man må akseptere at far gjør det på en litt annen måte og at det er like bra.

Et lite råd til alle fedre: Ikke glem morsdagen! Både til mor i huset, svigermor og egen mor. Få ungene til å lage et kort og husk gave. Ikke begynn med at morsdagen er noe som handelstanden har funnet opp. Mor kjøper ikke den hvis du forstår. Unngå konfekt da mor tenker mer på midjen enn hva mannfolk gjør. Ikke kjøp blomster da tror hun bare at du har gjort noe du ikke skulle ha gjort. Kjøp noe romantisk, ta en tur på kino sammen. Hva med et besøk på restaurant og en rusletur i måneskinn etterpå? Hvis du i tillegg har kjøpt ei skjorte selv helt uten hjelp, så blir hun imponert.

Til mor mi: Gratulerer med dagen! Håper du har det fint og trives sammen med Elvis. Hils David Bowie når du ser ham. Hvem han er? Det er han tynne med litt rare øyne.

Ikke glem Valentinsdagen, gutter! Samme dag som morsdagen i år.

Hvis du ikke liker morsdagen, ta en dose med nesespray!