I over hundre år har lyden av buldrende mannsrøster ljomet fra Breidablik, ungdomshuset i Bud. Bud mannskor er, ifølge 2. tenor Henry Frisnes (67), Romsdals eldste kor og ble stiftet 9. september 1909.

– At vi er det eldste koret kan jeg si med ganske stor sikkerhet. Men det har blitt sunget organisert i Bud siden 1870-tallet. Vi har en lang og stolt tradisjon for korsang, sier Frisnes, som er blant flere medlemmer som i år kan krysse av førti års fartstid i koret.

Opp i antall, ned i alder

Nylig fikk koret inn fem unge menn. Dermed krøp tallet på medlemmer opp til 30 – snittalderen gikk samtidig betraktelig ned. Eldstemann er nå 72 år, yngstemann 28 år. Dirigent på niende året, Bjarne Harøy (62), som også dirigerer Gule blandakor, forteller at de har vært en hard kjerne på i overkant av 20 mann i noen år.

– Vi måtte tenke på framtida. Det har vært litt forgubbing, sier han.

Hentet Kristian

Og, som Henry presiserer, det å få med én er vanskelig. Kunne de bare få med fire-fem! Som tenkt så gjort. 1. tenor Kristian Kleppen Fedje (28) fra Farstad, bosatt på Harøysundet, var en av dem som ble med på notene.

– Jeg ble henta til øving av tre mann. De møtte opp og tok meg med i bilen, smiler han.

– Bakbundet?

– Hehe.

– Hvorfor kor?

– Jeg har alltid vært glad i musikk. Har sunget og plagd vettet av alle heime. Det er godt å få utløp for trangen til å synge. Kor er kjekt, og jeg er ganske ny i Bud. Gjennom koret kommer man inn i miljøet på en ny måte, sier han.

Det å få inn nye, unge stemmer i koret er svært positivt, synes «gamlekara».

– Dette er en utrolig fin gjeng. Sang har ingen aldersgrense, sier de, og oppfordrer i samme slengen enda flere til å melde seg inn i koret.

Stiftet Romsdal songarlag

Bud mannskor var initiativtaker da Breidablik ble satt opp i 1912.

– Koret reiste på turne fra Harøya i sør til Smøla i nord for å samle inn penger til huset, forteller Henry Frisnes.

Da Romsdal songarlag ble stiftet var det Bud mannskor sammen med kor fra Tomrefjord og Harøy som sto bak. I 1917 arrangeres det hundrede Songarstevnet, og karene i Bud mannskor håper å få arrangere dette neste år, forteller de.

«Friskt kor»

Gjennom åra har koret deltatt på utallige arrangement, stevner, vært på utenlandsturer til Tallinn, Budapest, Dublin og Stockholm. Koret vant Midtnorsk mesterskap på 90-tallet i kategorien mannskor og var for 15–20 år siden kjent for sine revyer.

– Gutta på tur ... Blir det noen saftige historier?

– Vi har ord på oss for å være et friskt kor med glade karer, smiler Harøy, uten at han vi gå nærmere inn på detaljer.

– Men det gir helse å synge i kor. Energi!, fortsetter han.

Det er Henry Frisnes enig i. Han fikk slag for fire år siden.

– På Ålesund sjukehus hadde jeg en logoped fordi jeg fikk problem med taleevnen. Logopeden sa at det var lettere å synge enn å snakke, noe som var helt rett, sier Frisnes, som hadde 3,5 måneder opphold før han kom tilbake til gutta i koret.

Inviterer ungdommen

Den 20. februar arrangerer Bud mannskor underholdningskveld.

– Det blir sketsjer, musikk og stev. Oliver & I spiller opp til dans. Vi satser på at det blir mange ungdom med i publikum, sier Harøy.

-------------------------

3 på kor

Hvorfor synger du i kor?

Einar Henøen (64), Elnesvågen, bass, to år i koret: – Jeg har alltid vært interessert i sang og musikk, og sunget i ulike sammenhenger før jeg begynte her. Det er en kjempetrivelig gjeng og jeg angrer ikke på at jeg begynte her. Miljøer er godt, og vi finner på mye utenom øving også.
Roy Kristiansen (65), Bud, tenor, 38 år i koret: – Først og fremst på grunn av det sosiale. Det er et veldig godt samhold og vi trives i lag. Gjennom åra i koret har vi vært på mange turer og sangerstevner. Det er hele pakka som gjør at det er kjekt å synge i koret.
Bertil Kjørsvik (31), Harøysund, tenor, ett år i koret: – Det er 90 prosent på grunn av det sosiale og 10 prosent for sangen. Jeg begynte fordi en kompis synger her. Han skrøt, og når HAN syntes det var kjekt måtte jeg bare prøve. Det er steike artig!