Kun ett av to webkameraer fungerte da kommunestyret hadde møte torsdag. Også mikrofonen fungerte dårlig, så det ble neppe den beste lyd- og bildekvaliteten for publikum som ville følge politikernes debatt om kommunereformen. Men de som fulgte med, fikk iallfall med seg en debatt om direkte web-tv fra Fræna-politikken.

Spørsmålet som skulle avklares var om Fræna skal fortsette å sende direkte også fra Plan- og økonomiutvalget (PLØK) og fra formannskapet. De fleste andre kommuner nøyer seg med å sende kun fra kommunestyret, understreket varaordfører Jan Arve Dyrnes (Ap), som mener at Fræna bør følge samme praksis.

Arbeidsmøter

– Det er vel en grunn til at de fleste kommuner ikke sender fra utvalgene før kommunestyret. Det er arbeidsmøter. Det kan være mer problematisk å vite at man er direktesendt når man er i et arbeidsmøte. Vi er et arbeidslag og jeg ser ikke at det skal være nødvendig med direktesendinger i denne settingen. De som ønsker å få med seg debattene i PLØK og formannskapet er hjertelig velkommen til å overvære møtene, understreket Dyrnes.

Elise Fiske fra Høyre var ikke helt enig. 20-åringen trives på talerstolen og er ikke redd for å tale «Roma midt imot».

Må få følge med

– Folk har valgt oss for å styre prosessene i denne kommunen. Folk må få anledning til å følge alle debattene, også i PLØK og formannskapet. Det er urovekkende at vi hadde kun 54 prosent valgdeltakelse i Fræna sist valg. Direktesendt web-tv fra våre politiske møter kan bidra til å øke interessen. Vi bør fortsette å sende live fra PLØK. Egentlig burde vi reklamert for det også, sa Elise Fiske.

Veteranen Arne Stavik (Ap) mener at det er misforstått hvis dette skal handle om innsyn eller ikke innsyn.

– Det er hva slags innsyn vi her diskuterer. Det vil bli en rar tv-sending i mange tilfeller. Og er det noen grunn til at ikke også driftsutvalget skal direkteoverføres, hvis først PLØK og formannskapet skal direkteoverføres? Sakene fra PLØK dukker også opp i kommunestyret. Folk kan følge debattene der. I PLØK er det heller ikke talerstol.

Bra forslag

–  Jeg støtter Jan Arve i at vi ikke skal direktesende fra PLØK og formannskapet. Forslaget hans om at vi skal arkivere sendingene fra kommunestyrene, slik at folk kan søke opp saker fra tidligere og se hva som ble sagt og vedtatt, er også veldig bra, mente Stavik.

Øyvind Fenne fra SV og Ottar Nerland fra Sp var også enig i Ap sitt forslag. Mens Kjell Lode støttet Elise Fiske og Høyre.

– Folket må kunne følge med på vårt politiske arbeid. Jeg innrømmer glatt at jeg var blant skeptikerne da vi begynte med dette, det ble litt overveldende med tv-sending direkte fra ordskiftet. Men man blir mer tjukkhudet. Jeg går for rådmannens tilrådning om at vi fortsetter med sendinger fra PLØK og formannskapet, sa Lode.

– Se på Farmen

– Jan Arve mener at uformelle møter er mer effektive uten direktesending. Men se på Farmen. Det går ikke mange dagene før deltakerne glemmer at de følges av kameraer. Jeg tror også Kjell Lode kunne ha vært med i Farmen, men han hadde neppe vunnet, humret Ingvar Hals fra Høyre.

– Nå er jeg på farmen hver dag. Og nå virker ikke en gang fjøskameraet mitt. Det blir friere diskusjon i PLØK uten web-kamera. Jeg heller mot forslaget til Jan Arve og Ap. Men Senterpartiet står fritt, understreket gruppeleder Trond Malmedal, bonde av yrke.

Forslaget om å sende kun fra kommunestyret, med arkivering av tv-sendingene på Fræna kommunes hjemmeside, fikk klart flertall 21-10.