Kolbjørn Stølen la lite imellom da han karakteriserte Aukra i et mulig retningsvalg i arbeidet med kommunereformen.

– Vi er avhengig av samband over Kjerringsundet for at det skal være aktuelt å slå seg sammen med Aukra. Men hvordan skal de betjene 1,8 milliarder kroner over 20 år med sin pengebruk?, ville han gjerne vite.

Store lån

– Aukra og Eide er omtrent av samme størrelse, men Aukra har 67 flere ansatte i sin organisasjon, var påstanden. Og hvem skulle garantere for svimlende lån slik de skjøtter økonomien sin?

– Vi kan ikke la en slik kommune forvalte så store inntekter, andre må ta ansvaret, mente han. Og innrømte at Nav betalte han for å sitte heime med ødelagt fot. Det ga mye tid til å studere både det ene og andre.

Helfrelst

– Kolbjørn har tidligere vært positiv til Aukra-alternativet, nå ser han mot Romsdalshalvøya. Vi har fått bekreftet at han er nyfrelst, konstaterte Frits Inge Godø (V), som sjøl er tilhenger av å alliere seg med Romsdalshalvøya.

– Han er ikke nyfrelst, han er helfrelst!, konstaterte Magne Reiten (Sp) etter at Stølen hadde lekset fra seg. Men Reiten innså at også Romsdalshalvøya var et svært usikkert prosjekt. Og han ville overlate til Aukra sjøl å styre skuta.

Mot Molde

– Vi bør konkludere med at vi legger tyngde i det alternativet som vil gi Midsund et betydelig løft – nemlig å bli en del av en Romsdals-kommune med Molde som sentrum, mente Arnstein Misund (KrF).

- Men vi vil også ha med Aukra på dette, for totalt sett å få en slagkraftig region med Kjerringsund-prosjektet realisert. Og vi må ikke glemme Ona, Orten og Sandøya, som også må være med. Der bor det ekte romsdalinger.

Dempet seg

– Nå må vi ta det litt med ro. Vi skal forhandle med to parter og se hva som kommer ut av dette. Vi kan ikke gå inn i et ekteskap uten å vite om vi får klær og mat. Sjøl i tvangsekteskap følger medgift, påpekte Lars Hagseth (Ap).

Kommunestyret var enig om at å realisere Møreaksen er det aller viktigste for Midsund. – Både alternativet med Romsdalshalvøya og Aukra må utredes, og forhandlingsutvalget har ansvar for at det skjer som to likeverdige alternativ, poengterte Reiten.

Det blir folkeavstemning 25. april. Og kommunestyret vedtok også at den blir etterfulgt av ei grundig innbyggerundersøkelse.