Folket i Eide får fire alternativ å velge mellom når det skal stemmes 25. april over hvor Eide skal plassere seg på det nye kommunekartet.

Til kommunestyremøtet torsdag hadde Høyre endret sin innstilling om kommunereformen. Og etter en del uvisshet i starten av møtet avklarte det seg slik at flertallet på 17 gikk inn på det nye forslaget.

I stedet for to intensjonsavtaler fikk de 21 folkevalgte forslag om å legge fram tre avtaler til folkehøring. I uprioritert rekkefølge er alternativene slik:

Intensjonsavtale 1: Eide og Fræna sammen.

Intensjonsavtale 2: Romsdalshalvøya (Eide, Fræna, Molde, Nesset, Midsund, Aukra og Gjemnes).

Intensjonsavtale 3: Eide, Fræna og Averøy.

I tillegg kommer nullalternativet, som betyr at Eide fortsetter alene som kommune.

Averøy i tolvte time

Alternativet med Averøy dukket opp i tolvte time etter at ordførerne i Eide, Fræna og Averøy snakket sammen onsdag.

– Averøy møtte oss og Fræna, og de er absolutt interessert, sa eideordfører Egil Strand (H) i kommunestyret.

Averøy valgstyre vedtok å foreslå alternativet med Eide og Fræna som ett av tre fredag 5. februar. De to andre er Averøy alene og Averøy i en større kommune på Nordmøre rundt Kristiansund. Kommunestyret avgjør hva som skal skje videre mandag 15. februar.

Folkemøte

I Eide blir det folkemøte 11. april og forhåndsstemming fra 11. april fram folkeavstemmingen 25. april.

Terje Lyngstad (H) førte ordet for ordførerpartiet: – Ut fra alle papir er jeg ikke i stand til å ta stilling, men det er nå viktig at vi opptrer demokratisk, klokt og ryddig. Med fire alternativ kan det bli ei vanskelig folkeavstemming. Det må kjøres folkemøter der folk får vite hva alternativene innebærer. Vi skal lytte til det ungdommen sier. Kommunestyret avgjør til slutt. For egen del vil jeg si at Eide alene vil ha utfordringer økonomisk. Eide er en randkommune der mange pendler. Eide har 51 avtaler med andre. Tre av fire i Eide ønsker at vi skal gå i allianse med noen. Det er usikkert hvordan storkommunen kommer ut. Verken Molde eller Kristiansund har vært spesielt rause med oss. Raushet er avgjørende for at dette skal gå i hop. Jeg foreslår å vente til vi ser hva som kommer ut av avtalene før vi gjør noe videre.

Landkommune for Sp

Birgit Dyrhaug (Sp): – Vi i Senterpartiet har vært tydelige på at Eide bør være en landkommune. Enten står vi alene eller så går vi sammen med Fræna, og eventuelt Averøy. Det er et paradoks at vi som kjemper mot sentralisering kalles bakstreversk. Gode tjenester i skole og helse er viktig for Sp. I tillegg til de to alternativene vil vi at folket også skal få si sin mening om Eide som alenekommune.

– Ikke bærekraftig

Egil T. Ekhaugen (Ap): – Prosessen er viktigst akkurat nå. Eide kommune slik vi driver den, er ikke bærekraftig for framtida. Aps medlemsmøte vedtok at nullalternativet skal være med. Jeg vil ellers si det vil være dumt å invitere folk til å stemme over et alternativ som kan være dødt etter at Averøy kommunestyre har hatt sitt møte mandag.

Forsvarte alenekommunen

Odd Arne Halaas (Sp) holdt et svært langt og flammende innlegg mot sentralisering. Han fikk antydninger fra ordføreren om at han brukte lang tid, men lot seg ikke affisere av det. Halaas kalte opphavspersonene bak kommunereformen for sammenslåingskameratene.

Jeg har lurt mye på hva vi gjør. For meg koker det ned til ett ord: mot. Jeg ber om at vi har mot til å droppe Romsdalshalvøya. Som landkommune med Fræna og Averøy kan vi bli så stor at vi kan diktere betingelsene, sa han, og fortsatte:

Ingen vellykket reform. – Jeg har ikke noe imot Molde. Vi er avhengig av Molde, men det betyr ikke at vi er nødt å legge administrasjonen vår dit. Jeg har til gode å se en vellykket sammenslåing, både her i Norge og i Danmark og Sverige. Ikke noe tilsier at jeg vil tilrå sammenslåing med Molde og Romsdalshalvøya.

Halaas sa at sammenslåingsprosessen har gått altfor fort. Rapporten fra Telemarksforsking er ubrukelige fordi den er utformet etter en gitt bestilling. Sluttrapporten er meget pinlig, mente Halaas og brukte harde ord. Problemet er den dårlige prosessen og den totale mangelen på analyse, konkluderte han og fremmet to alternativ: 1. egen kommune, 2. stor landkommune med Fræna og Averøy og samarbeid med byene.

Reagerte skarpt

Halaas dro på seg to replikker etter sitt over 20 minutt lange innlegg.

Terje Lyngstad (H): – Jeg registrerer at Halaas og Sp vil frarøve folket muligheten til å gjøre et valg ved å droppe Romsdalshalvøya. Forunderlig.

Egil T. Ekhaugen (Ap): – Jeg ble usikker på hvor jeg var – et vekkelsesmøte eller hvor? Det er et minimum at vi har respekt for andres meninger. Jeg er glad for at du, emissær Halaas, ikke er i forhandlingsutvalget. Du er ufin mot folk som mener noe annet. Du sier det bare er negative erfaringer med sammenslåing, men jeg kan vise til det motsatte, og nevner Kongsberg-området og Sarpsborg / Fredrikstad-området. Jeg fikk en dårlig følelse etter å ha hørt Halaas, repliserte Ekhaugen.

Thor Dyrhaug (V): – Vi i Venstre ønsker en landkommune. Jeg har ikke undervegs sett at Moldes raushet har økt. Venstre vil at alternativene som foreligger skal stemmes over. Jeg er glad for at nullalternativet er med.

– Stemmer ikke

Kim Atle Kvalvåg (Ap): – Jeg har sansen for Terje Lyngstads framlegging i starten av debatten. Det er betydelig bedre resultat på mange områder i store kommuner, samme hva Halaas sier. Dette vet jeg fra vitenskapelige rapporter. Den danske kommunereformen oppsto innenfra. Resultatet er det motsatte av det Halaas påstår. Ikke misbruk den danske reformen, advarte Kvalvåg.

– Dumt å snakke ned

Kolbjørn Gaustad (Sp): – Det er dumt at vi driver og snakker ned kommunen vår. I mitt hode ligger Eide midt mellom to byer. Argumentet om kommunegrenser når det gjelder arbeidsplasser er urealistisk og sterkt overdrevet. Byene er avhengig av et godt fungerende omland.

Senterpartiets forslag om to intensjonsavtaler (Eide / Fræna og Eide / Fræna / Averøy) i tillegg til nullalternativet fikk fire stemmer.