I National Oilwell Varco Norway har de virkelig fått merke nedgangen i olje- og gassindustrien. I fjor sommer kom sjokkbeskjeden om at 1.500 medarbeidere måtte gå. Nå er de i ferd med en ny kuttrunde hvor 900 stillinger skal bort. Og fortsatt kan det bli flere kutt – det er ingen som er fredet.

Mer enn halvert

Av totalt 4.500 medarbeidere i Norge, har 450 hatt tilhold i Molde. Den totale staben er krympet til 3.000, og vil snart blir ned mot 2.000.

– Vi går ikke ut med tall på hvor mange som kuttes på hver lokasjon, sier lokasjonsleder i Molde, Terje Korsnes, til Romsdals Budstikke.

At Molde likevel er hardt rammet, er ikke til å komme ifra. 120 personer forsvant i første kuttrunde. Hjelset utraderes helt – deler av lokalene i Molde sentrum skal leies ut til andre.

– Tøffe dager

– Det er tøffe dager med mye usikkerhet, sier verneombud Tommy Jacobsen.

– Det legges ikke skjul på at det kan komme nye runder med kutt, forteller han, og sier det dermed er tøft også for de som hittil har blitt spart fra nedskjæringene.

– Vi mister gode kolleger og har usikre dager. Sånt merker du i korridorene, sier han.

Jacobsen understreker at de ansatte skjønner hvorfor det må kuttes.

– Alle ønsker å bidra positivt, men det store internasjonale bildet får vi ikke gjort noe med. Det eneste vi kan gjøre er å tilpasse oss situasjonen som vil være gjeldende i årene som kommer.

Snakket med Solberg

Da statsminister Erna Solberg besøkte NOV i Molde tirsdag formiddag, brukte hun de første 20 minuttene til å snakke med 10-12 personer som enten er direkte berørt av nedskjæringene eller som er tillitsvalgt og som dermed står midt oppi det. Blant dem Tore Olav Storvik, hovedtillitsvalgt for Lederne ved NOV i Molde.

– Hva snakket dere om?

– I hovedsak snakket vi om hva vi mente NAV burde bidra med i denne prosessen. Vi ønsker at de skal være mer fleksible og proaktive, slik at det bedre gis mulighet for omstilling for de som blir rammet av nedturen.

Statsministeren lyttet

– Det er mange hos oss som har en relativt smal kompetanse, men som har massevis med praktisk erfaring. Med tilbud om tilleggskurs og etterutdanning ville de stilt mye sterkere ute i arbeidsmarkedet. Og der opplever vi ikke at NAV er i dag. Det er her det bør settes inn ressurser.

– Lyttet Solberg til dere?

– Ja, jeg opplevde absolutt at hun lyttet til oss. Hun var veldig «på», så det er tydelig at hun har kunnskap og har satt seg godt inn i det som skjer her.

– Tror du det vil komme noe konkret ut av møtet dere hadde med henne?

– Det var i hvert fall en del saker vi kom med som hun ville ta med tilbake til Oslo og se nærmere på, blant annet innspillene våre rundt NAV

Testet simulator

En splitter ny kransimulator var blant det Erna Solberg fikk se mens hun var hos NOV i Molde. Den var klar til bruk i november, og leder for kursavdelingen til simulatorsenteret, Birgitte Vegsund, forteller at de allerede har hatt bra trafikk her.

– Det finnes kransimulatorer i Ålesund, Stavanger og Trondheim også, men ikke slik som denne. Vi har hatt bra aktivitet, på tross av tidspunktet vi startet opp på, forteller hun.

– Dette er et nytt segment i kursavdelinga vår, ei avdeling med lange tradisjoner.Statsministeren fikk også teste kransimulatoren. Hun ble satt til å laste containere fra et supply-skip til ei plattform under utfordrende værforhold.

– Oi, her var det mye bevegelse, sa Solberg, mens hun konsentrerte seg både om spakene og kommunikasjonen i simulatoren.

Lyttet: Hovedtillitsvalgt for Lederne, Tore Olav Storvik, sier Solberg lyttet og hadde satt seg godt inn i situasjonen. Foto: Kjell Langmyren