Tirsdag er statsminister Erna Solberg (H) i Molde – hun skal blant annet forestå den offisielle åpningen av nybygget på Romsdalsmuseet. Men først ville hun besøke Brunvoll AS og National Oilwell Varco (NOV), to viktige bedrifter i byen.

Motstykker

Mens Brunvoll har klart å unngå den verste offshore-nedgangen, har NOV kuttet drastisk i bemanningen det siste året.

– Det er vondt å vite at det er så mye usikkerhet i dag. Det er ingen tvil om at vi er i en vanskelig periode, sa Solberg under besøket hos Brunvoll AS på Årø.

De har likevel klart seg svært godt sammenlignet med mange andre leverandører langs norskekysten.

Dempende tiltak

Hun sa til forsamlingen som fulgte henne, at regjeringen allerede har satt inn flere tiltak for å dempe de negative ringvirkningene av offshorenedgangen. Og flere vil komme, lovet hun.

Til Romsdals Budstikke innrømmet hun likevel følgende:

– Det er klart at det er vanskelig for mange. Vi kan ikke kompensere fullt ut for situasjonen som er i dette arbeidsmarkedet i dag.

Hun mener bedriftene selv også må evne å snu seg rundt.

– Vedlikeholdsoppgaver og bedriftsintern opplæring er to eksempler på hva bedriftene selv kan gjøre.

Vil snu

Hun er uansett overbevist om at perioden er forbigående – markedet vil bli bedre, sier hun.

– Men vi kommer oss aldri tilbake til det sysselsettingsnivået vi hadde i 2013 og i starten av 2014. Det har vært nødvendig med en effektivisering – kostnadsnivået har vært for høyt.

– Når vil det snu?

– De fleste estimatene sa at denne våren ville bli den hardeste, og at det deretter ville bli bedre. Nå ser vi at Kina fortsatt sliter, og at det fortsatt er for mye olje i markedet. Vi ser ingen som vil dempe produksjonsnivået for å rette på dette.

– Men tør du å komme med en spådom om når det vil snu?

– Det vil snu, men i dag er det vanskelig å si eksakt når.