Et nytt lovforslag skaper optimisme hos Oddgeir Viken på Ona. Han håper lovendring kan hjelpe folket på Sandøya, Ona og Orten til å forbli romsdalinger sjøl om resten av Sandøy går til Sunnmøre.

Det er et høringsforslag i det som kalles inndelingslova, som kan bli viktig for folk på Sandøya, Ona og Orten i deres kamp for å forbli romsdalinger.

Forslaget går på å la innbyggere få søke om grensejustering for en kommune, dersom de utgjør færre en ti prosent av folketallet i kommunen. Folket på de nevnte øyene er knapt fem prosent av innbyggerne i Sandøy kommune.

- Veldig gledelig

– Dette er spennende, ja! Det er veldig gledelig for oss hvis lovforslaget blir vedtatt, sier Oddgeir Viken, leder i Ona og Husøy velforening.

– Vil dere ta noe initiativ hvis forslaget går gjennom?

– Det er hundre prosent sikkert. Dette er noe vi er veldig opptatt av. Vi gir oss ikke så lett på dette.

Det han og meningsfellene ønsker, er å få tilhøre Aukra kommune, hvis resten av Sandøy kommune går til Sunnmøre.

Bør Ona, Orten og Sandøya få gå til Aukra? Nei, Sandøy kommune bør stå samlet i forhandlinger med Sunnmøre. Ja, når det er så viktig for folk på disse tre øyene. Jeg vet ikke. Dette er en vanskelig sak. Det spiller vel ingen rolle i den store sammenhengen. Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Bør Ona, Orten og Sandøya få gå til Aukra? Nei, Sandøy kommune bør stå samlet i forhandlinger med Sunnmøre. 10% Ja, når det er så viktig for folk på disse tre øyene. 81% Jeg vet ikke. Dette er en vanskelig sak. 2% Det spiller vel ingen rolle i den store sammenhengen. 7% Du har allerede stemt 1381 stemmer

Fellesmøte

Viken opplyser at folket på Sandøy, Ona og Orten hadde felles møte lørdag, som for øvrig NRK dekket.

– Det er jo omtrent hundre prosent av folket på disse øyene som ønsker å høre til Romsdal. Og når vi møter så mye motstand i egen kommune, så har vi håpt at det finnes en annen instans som kan hjelpe oss, sier Viken.

Hvis lovendringen går i boks, kan denne instansen altså vise seg å være Fylkesmannen.

- Supert!!

Det er egentlig Odd Arve Orten på Orten som er talsperson for aksjonsfolket på Sandøya, Ona og Orten. Rbnett lyktes ikke med å få mobilforbindelse for å snakke med ham mandag kveld, men på sms kommenterer han saka om lovforslaget slik:

- Veldig bra!!!! Veldig!!!

Og: - Supert!!

Ventes vedtatt

Høringsforslaget ventes å bli vedtatt i løpet av våren, sier Frida Farstad Brevik, seniorrådgiver i Justis- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen, til Rbnett.

Om lovforslaget: - Veldig bra!!!! Veldig!!! Det skriver talsmann Odd Arve Orten i SMS til Rbnett mandag kveld. Foto: Svein Bjørnerem