Saka om fradeling av 25 dekar på eiendommen 153/54, var oppe i planutvalget 3. desember. Der ga politikerne selgeren enstemmig dispensasjon med hjemmel i plan- og bygningsloven og jordloven.

Fylkesmannen la inn klage. Kommunen kan ikke se at nye moment er tilført og sier nå nei til å ta klagen til følge. Dermed går saka til avgjørelse i klageinstans.

Drømmer om småbruk

Jordstykket, som tilhører den store Svanviken-garden, ligger på Ugelstad og er tenkt solgt til Øyvind Holden (25) og Emelie Mathilde Langnes (25) som ønsker å etablere seg med et småbruk på utmarksområdet (Se sak i lenka).

Garden det skal fradeles fra omfatter blant annet 416,9 dekar fulldyrka jord, 113,1 dekar innmarksbeite og om lag 181 dekar produktiv skog.

Landbruksinteresser

Fylkesmannen viste i sin klage til at ut fra landbruksinteressene vil det være formålstjenlig at arealressursene forblir samlet i større driftsenheter. En praksis med fradeling til store livsstilseiendommer gir lite effektiv arealbruk med hobbybasert landbruk og svært få boenheter per dekar.

Kommunen vurderer at ressursgrunnlaget blir relativt lite svekket ved at det blir fradelt 10 dekar av i alt 113 da innmarksbeite og 15 dekar av i alt 181 dekar skog. Det er også vektlagt at arealet ligger relativt langt fra driftssenteret på garden.

Uenig

Planutvalget i Eide er av en helt annen oppfatning enn Fylkesmannen. Det gikk fram av debatten:

Rune Strand (Ap): – Jeg er stemt for å gå for dispensasjon her når det er snakk om å etablere et småbruk i ytterkanten av den store Svanviken-eiendommen.

Arne Birger Silnes (Ap): – Jeg legger vekt på at noen vil bosette seg her i Eide.

Finn Joralf Lyngstad (Sp): – Helt enig. Jeg ser ikke at Svanviken-eiendommen bli rasert om noen får etablere et småbruk på stedet. Gi ungdommen en mulighet, nå har vi sjansen!

Eli Sildnes (H): – Dette er også jeg enig i.

Birgit Dyrhaug (Sp): – Jeg er enig i at vi sier ja, men for seinere saker – hva er et småbruk og hva er drivverdig jord?

– Tja

Thor Dyrhaug (V): – Vi er fullstendig på kollisjonskurs med gjeldende norsk landbrukspolitikk når vi sier ja til et nytt bruk, der det verken er hus eller opparbeidet jord. Dette blir mye arbeid å få til. Jeg sier tja og lykke til.

Egil Strand (H): – Jeg ønsker velkommen at noen vil bosette seg på et areal som dette. Vi vil at unge skal bosette seg i Eide.

– Svekker hovedbruket

Fylkesmannen hadde før første saksbehandlingen i planutvalget gjort det klart at han ville vurdere å klage på et positivt vedtak. Han grunnga sitt standpunkt slik: «Ut fra landbrukshensyn vil det være formålstjenlig at arealressursene forblir samlet i større driftsenheter. En fradeling i denne saka vil medføre en svekkelse av arealressursene for hovedbruket. Vi anser dette som et relevant areal- og ressursdisponeringshensyn som det bør legges stor vekt på i dispensasjonsvurderingen.»

Fylkesmannen legger ellers til grunn at hovedformålet med tiltaket er bosetting, og at dette er grunnen til at det er søkt om dispensasjon.»

Presedensrisiko

Fylkesmannen påpeker at det ikke er et uvanlig ønske å opprette mindre enheter fra eksisterende landbrukseiendommer. Det kan derfor ikke utelukkes at et positivt vedtak kan få negative virkninger i form av presedens.

«Som det framgår ovenfor anser vi ikke en praksis med opprettelse av små enheter som en bærekraftig styrking av landbruket på lang sikt.», skriver Fylkesmannen.

«Prøveprosjekt»

Kommunen ser på saka som et prøveprosjekt og antyder at den i en ny kommuneplan vil vurdere å legge ut areal som kan egne seg til livsstilseiendommer. Dermed vil en også slippe presedenseffekten.

Økt bosetting

Fylkesmannen ser at ønsket om økt bosettingen kan være relevant i saker om dispensasjon etter plan- og bygningsloven og gjengir tall fra SSBs statistikkbank som viser at Eide i perioden 2009 til 2015 har hatt en vekst fra 3316 til 3463 innbyggere. Blant annet ut fra dette mener han at tilretteleggingen av sentrumsnære livsstilseiendommer ikke er nødvendig eller formålstjenlig for å styrke bosettingen i kommunen.

Økning ikke gitt

Kommunen vedgår at folketallet har økt i perioden, men at det var en svak nedgang i løpet av 2014.

– Det er altså ikke gitt at Eide blir noe pressområde i framtida, påpeker kommunen og konkluderer:

«Så kommunen ønsker velkommen ungdom som ønsker å flytte hjem.»