Fradelingssaka til samboerparet Øyvind Holden og Emelie Mathilde Langnes illustrerer godt forholdet mellom Eide kommune og Fylkesmannen de siste åra. Kommunen ønsker å framstå attraktiv og la folk bygge spredt. Overordnet myndighet sier nei med loven i hånd. Slik har det seg at en rekke saker ender til klagebehandling.

Vil heim

Øyvind Holden og Emelie Mathilde Langnes er begge 1990-årgang, oppvokst i Eide og godt etablert i yrkeslivet. Han er utdannet snekker med eget firma, hun daglig leder med bachelorgrad i markedsføring fra Handelshøyskolen BI.

De siste 5–6 åra har paret bodd og arbeidet i Trondheim. Nå har de fått nok av bylivet og vil heim. Drømmen er et småbruk, der de kan stifte familie og ha et godt liv.

Lite å finne

– Vi har lett etter et sted å slå oss ned ei god stund nå. Vi ønsker litt armslag og vil derfor ikke bo i boligfelt. Vi har lett etter passende småbruk både her i Eide, Averøy og Fræna, men det er lite å velge i. Ofte er husa så dårlige at de må rives. Som snekker vet jeg hvor trasig og mye arbeid det er å renovere mens en bor i husa. Vi vil bygge nytt. Det blir bedre og trolig også rimeligere, forklarer Øyvind.

Godt rustet

De ser lyst på mulighetene for å realisere drømmen bare de får tak i jorda. De har håndverkere i slekta å ty til, og banklån er sikret. Tanken er å legge ned stor egeninnsats.

– Ressurs for Eide

For tida har Øyvind oppdrag i Eide, mens Emelie skjøtter jobben som daglig leder for en kaffebar som eies av serveringsbedriften De 3 Stuer i trønderbyen.

Emelie taler sterkt for at de skal få gjennomført planen sin.

– Jeg er ubeskjeden nok til å mene at vi vil bli en ressurs for eidesamfunnet om vi greier å få dette til, argumenterer hun.

Øyvind vil prøve å innarbeide seg og firmaet i eideområdet. Han har drevet mye med oppussingsarbeid, både uten- og innendørs.

– Det tar tid å opparbeide et godt rykte, sier han med erfaring fra Trondheim, der han er godt etablert.

Planene klare

Paret har en klar tanke om hvordan småbruket skal bli. Huset har de tegnet sjøl.

– Det blir mye på ett plan. Halve huset med loft, mye vindu. Litt moderne, men klassisk, skisserer Øyvind.

De skal også ha løe og fjøs, med hest og geit, kyllinger og ender.

Glad i naturen

– Vi vil ha unger som får vokse opp i omgivelser med flott natur og turmuligheter. På Ugelstad er det ekstra fint. Vi dro rundt på leting og fant denne pletten, som vi nå har blitt veldig forelska i, sier de.

Far til Emelie var opprinnelig odelsgutt på Ugelstad, men sa fra seg odelsretten. Slik har Emelie sterke røtter i bygda. Øyvind har innflytterforeldre. Han vokste opp i ytre Eide boligfelt, glad i fjellet og skiturer.

– Vi har bodd mye i by og boligfelt og vet hva det er. Vi er ganske sikre på hva vi vil ha.

25 mål

Parsellen de vil kjøpe er 25 mål stor med 17 mål granskog. Resten av arealet har vært innmarksbeite. Huset skal bygges i en slak skråning. Stykket grenser mot ei elv som kommer ned fra fjellet på ene sida.

Håper sterkt

– Det hadde vært optimalt om vi når igjennom med saka vår. Vi håper sterkt for tida, og vi blir nok skuffa om det ikke går. Kan hende vil prosessen med å komme i gang ta så lang tid at vi bare må gi opp, sierparet.