1.Til helgen er det Norgesmesterskap for brassband i Grieghallen i Bergen. Molde Brass Band skal spille i elitedivisjonen. Hva venter brassbandet under mesterskapet?

– Knallhard konkurranse og et skyhøyt nivå på noen av deltakerne. Forhåpentligvis bli det en tett og hard konkurranse hvor Molde skal bite godt fra seg. Det er i alt 76 band fordelt på 6 divisjoner som deltar i NM. 10 av disse spiller i elitedivisjonen. Elitedivisjon spiller sitt pliktnummer fredag og selvvalgt lørdag. Det gjelder å være skjerpet begge dagene.

2. Elitebrassband er vanligvis forbeholdt større byer med konservatorier og mye større miljø. Det er litt naturstridig at lille Molde er blitt så gode – hva er grunnen?

– Først og fremst har vi en god stamme med dyktige musikere som har vært med oss i en årrekke. Foruten deltakelse i NM har vi også en rekke andre faste konserter og arrangementer som jobber mot gjennom året. Når man får gode opplevelser inspirerer det bare til å ville bli enda bedre. Du kommer inn i en god sirkel når du merker framgang, da får du lyst på mer.

3. Molde Brass Band har deltatt i eliteserien siden 2002, bortsett fra i 2014 da dere var en liten tur nede i 1. divisjon. Men dere har aldri vunnet gullet. Går dere til topps denne gang?

– Vi har som mål å spille så bra som vi kan og å ha en god opplevelse på scenen, som vi igjen håper vil gi oss en god plassering. Men det er klart det er en veldig hard konkurranse. Selv om dette er amatørband så er de beste bandene fullt på høyde med profesjonelle band. De aller beste bandene i Norge har en vesentlig del av medlemsmassen som utøvende musikere som gjør at de kan ha et jevnt høyere aktivitetsnivå gjennom sesongen. Vi må innse at det blir vanskelig å ta gullet. Men Molde har tidligere klart en tredjeplass og har også vunnet pliktnummer, så med full klaff kan vi gjøre det veldig bra. Men det er som i annen lagsport: det nytter ikke å være god en og en, vi må spille godt sammen. For de som vil høre og se så går begge våre fremføringer høres live på TV2 sumo, fredag kl.17:00 og lørdag kl.15:15.

4. Hva er egentlig et brassband til forskjell fra janitsjar og andre storband og hvordan er opprinnelsen?

Et brassband består av ca.30 medlemmer hvorav 26 på messing og 4 på slagverk. Altså bare messing. Opprinnelsen er fra gruvetradisjonen nord i England, og bestod den gang av kun menn. Dette har heldigvis endret seg, i Molde Brass Band har vi en ganske jevn fordeling mellom kjønnene.

5. Kan alle som har lyst bli med i bandet eller er det strenge opptakskrav? Og hva gjør dere for å sikre rekrutteringen?

– Det er klart at det kreves et høyt nivå for å være med, og det kreves veldig mye øving, så det er ikke åpent for alle som vil. Vi rekrutterer mye via nettverk. Mange i bandet er musikklærere og har god oversikt over unge talenter som vi kan rekruttere på kortere og lengre sikt.

6. Hva kreves for å bli en elitespiller innen brass?

– De fleste medlemmer kommer fra gode skolekorps med inspirerende dirigenter, og har et veldig godt grunnlag derfra. I tillegg må man selvsagt legge ned utallige timer egenøving og hele tiden ville lære mer. Jeg tror ikke alle  er klar over hvor mye innsats som kreves. Når vi tar inn unge medlemmer så er det for eksempel viktig at også foreldrene er klar over hvor mye øving og innsats som kreves.

7. Hvordan er interessen for brassband i Norge?

– Den varierer litt ettersom hvilket fylke man kommer fra. I Hordaland er interessen enorm som da gjenspeiler i sponsormidler, ressurser og rekruttering. Stavanger vant i fjor. Når det gjelder Molde Brass Band er det økende interesse mye på grunn av vår Stille stund 23. desember i Domkirken og 17. mai konserten i Bjørnsonhuset.

8. Hvor kommer din interesse for brassband fra og hva er det med brass som gjør at du er så hekta?

– Jeg ble helt hekta da jeg hørte Molde Brass Band første gang i 1996, men da var jeg for ung til å bli med. Jeg bestemte meg for å dra til England å studere musikk ved Salford University i Manchester med kornett som hovedinstrument. Skolen lå forøvrig like ved Old Trafford, så det ble litt fotballkamper også.

– Det som er spesielt med brass er den enorme muligheten til å variere de dynamiske kontrastene. Mye messing skaper en kraft som ofte kan minne om et kirkeorgel og bare gi deg gåsehud.

9. Hva er dine musikalske forbilder generelt og innen brass?

– David King, min lærer fra studietiden i England er nok mitt aller største forbilde. Han oser karisma, musikalitet og har en indre drive jeg sjelden ser. Ellers har Jens Kristian Mordal og Lena Haugen Mordal -  som også er medlemmer av brassbandet- vært mine store forbilder siden jeg var 12 år, og de inspirerer meg begge enda den dag i dag.

10. Du spiller selv kornett i Molde Brass Band, er musikalsk leder for bandet og rektor for kulturskolen i Tingvoll. Hva gjør du for å ikke bli lei av musikk?

– Musikk er både jobb og hobby for meg, og det er ingen fare for å bli lei. Jeg liker veldig mye forskjellig musikk, og hører mye på rock og blues. På «fritiden» liker jeg godt trene - med musikk på øret så klart.