For tredje gang har Nokut, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, gjort en undersøkelse for å finne ut hva studentene i Norge synes om studiene sine.  Resultatene viste at det kun var Høgskolen i Nesna som skåret dårligere enn HiMolde.

Overraskende

Studentene ble bedt om å evaluere studieretningene de går på, og på spørsmål om «alt i alt tilfredshet» skårer Høgskolen i Molde 3,7 poeng. Rektor ved høgskolen i Molde, Halleir Gammelsæter, er overrasket over at skolen kommer så dårlig ut.

– Vi tar det som en utfordring. Vi skal ikke unnskylde oss, men det er snakk om små tall. På en skala fra én til fem. Resultatene kan variere fra år til år, og vi skal ikke ramle av pinnen på grunn av dette, sier han. I 2014 skåret høgskolen 3,8 i tilfredshet, så det er ikke snakk om en drastisk nedgang.

– Det er et dilemma. Hvis vi stiller mer krav til studentene, kan det få konsekvenser. Vi har for eksempel innført flere obligatoriske skoletimer for sjukepleierstudentene, noe som kan føre til misnøye.

Jobbsikkerhet viktig

Tallene fra undersøkelsen viser at det er sjukepleier- og vernepleierstudentene som er mest fornøyde med studieretningen sin, noe som kan ses i sammenheng med at arbeidsmarkedet er godt og at studentene er så å si sikret jobb når de er ferdig. Pertroliumslogistikk, økonomi og administrasjon og sports management har de minst fornøyde studentene.

– Her er det et usikkert jobbmarked, og elevene har mange ulike fag og lærere. De får kanskje ikke helt den samme klassefølelsen som for eksempel vernepleier- og sjukepleierstudentene har, sier han. Rektoren forteller at de har god kontakt med studentene, og jobber med å få de tilfredse.

Ny måling

Gammelsæter tror ikke at resultatet er spesielt for skolen, men forteller at det er noe de skal jobbe med.

– Vi må tørre å stille krav. Studentene går på høgskolen for å lære. Vi skal bruke studentbarometeret og måle trivselen når studentene er inne i sitt siste semester, for å se om det har skjedd en endring. På det tidspunktet forrige måling ble gjort, var mange av studentene inne i en hektisk og utfordrende periode. Det kan påvirke resultatet, sier han. Men rektoren er samtidig klar på at skolen må tåle at studentene er mindre fornøyd i perioder. – Vi må iverksette de tiltakene som er nødvendige for at de skal trives hos oss, sier han.

Ikke representativt

Studentene er også overrasket over resultatet.

– Da lurer jeg på hvem de har spurt. Det kan hende de ikke har nådd ut til en representativ gruppe av studenter. Jeg trives veldig godt på skolen. Selvfølgelig er det noe som er negativt, og noe som er positivt, men sånn vil det alltid være, sier Andreas Slettberg som studerer økonomi og revisjon. Hege Bell studerer sammen med Slettberg, forteller at hun trives godt generelt.

– Det blir mer og mer omfattende videoforelesninger, og det passer perfekt for meg som har familie. Det fører til at jeg kan styre hverdagen min selv,  og luker i grunn ut det som er negativt, sier hun.

Overrasket: Rektor Hallgeir Gammelsæter er overrasket over den dårlige plasseringen. Foto: Erik Birkeland