Molde: 40 år etter det aller første styremøte i samskipnaden inviterte han til storstilt bursdagfeiring.

– Samskipnaden gjør en kjempejobb. Jeg føler virkelig at de bryr seg og har et ekte engasjement for studentene, sier Joseph Segarajasinghe, og tar en stor bit av marsipankaken han nettopp har fått av samskipnadens direktør.

Barna fra studentsamskipnadens egen barnehage har sammen med studiemiljøkoordinator Rolf Magnus Orø fått opp den helt riktige bursdagsfølelsen, godt hjulpet av to kjempestore bursdagskaker som opptar betydelig plass inne i vandrehallen på Høgskolen. Køene er lange og smilene brede. Segarajasinghe er avgangselev på vernepleierstudiet og spesielt opptatt av helsetjenestene samskipnaden gir.

– De legger virkelig forholdene til rette slik at de som har problemer kan få rådgiving og hjelp. Og studentmiljøet er kjempebra, slår Segaraiashinge fast.

Studentens beste venn

I 40 år har studentsamskipnaden vært Moldestudentenes aller beste venn. Når de har gått ut av lesesalen er det samskipnaden som har sørget for dem. Gitt dem et sted å sove, varm og næringsrik mat, riktige bøker og frisk luft og sunne og litt mindre sunne sosiale aktiviteter. Til og med noen å snakke med og en skulder å gråte på når studielivet er for tøft. Kort sagt. Samskipnaden tar hånd om hele studenten, fra innerst til ytterst.

– Vi har 40 års erfaring med å tilrettelegge velferdstiltak for studentene i byen. Våre servicetilbud skal bidra til at læringsmiljøet blir stimulerende og utfordrende. Studenter som velger Høgskolen i Molde skal få en spennende, trivelig og effektiv studiesituasjon. Det er viktig for at de skal greie en krevende studiehverdag, og det er viktig for en god rekruttering til skolen. De skal ha en aktiv, god og meningsfull studietid i Molde, sier Silseth.

Engasjerte ansatte

I snart 17 år har han vært sjef for studentenes velferd. Han trives utmerket i rollen, og sjonglerer daglig såpass ulike virksomheter som barnehager, bokhandel, kantine, helsetjenester, boligutleie og miljøtiltak.

– Det er spesielt, morsomt og utfordrende å være leder for en bedrift med så mange ulike bransjer, sier Silseth, og legger ikke skjul på at han er stolt av utviklingen.

– Vi har utviklet oss positivt gjennom disse årene. Jeg tror en viktig grunn er at vi hele tiden har hatt dyktige ansatte som virkelig bryr seg om unge studenter og som blir viktige voksenpersoner for mange studenter.

Bedrift

Studentsamskipnaden har eksistert som selvstendig bedrift helt siden starten. Men fra den meget spinkle starten har bedriften vokst jevnt og trutt, og er i dag en velvoksen 40-åring, med en omsetning på 40 millioner og 30 ansatte.

Noen voksesmerter har det vært underveis, og noen dyre feilskjær, for eksempel satsinger i utelivsbransjen. Men Silseth mener samskipnaden har vært flinke til å følge med i timen.

– Det har vært store endringer. Vi må hele tiden endre oss i takt med studentenes behov.  Mange tilbud har kommet til og noen er avviklet. Vi har også fått en kraftig økning i antall studenter, med alle de endringer og utfordringer det har medført, sier Silseth.

Heltidsstudenten er borte

Ser man tilbake på den sosiale aktiviteten for 15-20 år siden var den mye større enn i dag. Den gang var det revy, tindegrupper, musikk og idrettslag og en rekke andre aktiviteter i samskipnadens regi. I dag er det lite igjen. 21 år gamle Kristian Granberg fra Bærum går på logistikkstudiet og savner ikke noen av de nedlagte gruppene.

– Egentlig ikke. Jeg synes studiemiljøet er veldig bra som det er. Veldig inkluderende. Molde er kjempebra som studentby, mener Granberg.

Silseth mener hele studentrollen har endret seg radikalt de siste årene.

– Før var en heltidsstudent en som studerte på heltid og ikke jobbet ved siden av. I dag har de aller flest studenter jobb ved siden av, og rett og slett ikke tid til å være aktiv i sosiale aktivitet på samme måte som før.

Hjertet slår

Gjennom alle endringer samskipnaden har vært gjennom har en del vært helt vital: kantina.

Kantina har vært et sterkt og bankende hjerte i 40 -åringen, helt siden fødselen. Kantine med særpreg, sier Silseth stolt.

– Kantina er den helt sentrale delen virksomheten vår. Boliger, barnehager og andre tilbud er selvsagt viktig for de som benytter seg av dem, men jeg tør si at absolutt alle har et forhold til kantina. Både ansatte og studenter. Derfor er det veldig hyggelig at vi våre studenter gir og har gitt kantinetilbudet ved høgskolen i Molde toppkarakter, sier Silseth, som likevel ser at en god del av studentene gjerne vil ha et enda mer allsidig vareutvalg enn det kantina kan tilby.

– Vi har merket et visst påtrykk om å få til en egen studentpub. Det har vi nå fått på plass i nær tilknytning til kantina.

Satser stort

Flere nysatsinger følger.

– Vi har ansatt en egen Studentrådgiver som er tilgjengelig for samtaler med studenter som ønsker noen å snakke med om tema som angår dem ut over det rent faglige.

Dessuten er Silseth meget fornøyd med å ha fått på plass en egen studiemiljøkoordinator.

– Han skal være ideskaper, pådriver og en ressursperson i utviklingen av studentmiljøet, noe som blant annet skal inspirere studenter til å engasjere seg i frivillige aktiviteter, sier Silseth. Målet er at koordinatoren også skal knytte sterkere bånd mellom byen og høgskolen. Akkurat det setter Michaela Sala fra Oslo og Regine Kverme fra Stadthelle stor pris på.

– Det er kjempebra å være student i Molde. Miljøet er tett og godt og veldig inkluderende. Det eneste minuset er at vi føler vi har liten tilknytning til byen. Den skulle vi ønske varsterkre, og det kan kanskje bli bedre nå, mener de.

Usikkerhet

Samskipnaden er også i full gang med å bygge 89 nye studentboliger på Molde Campus.

– Og vi har tanker om en større satsing med et nybygg som kan inneholde en flerbrukshall for idrett og konserter. Det er bare på tenkestadiet ennå, og vi må ha med flere samarbeidspartnere, men det er noe vi må være drivkraften i, sier Silseth.

Men selv om samskipnaden er frisk og vital, og har store framtidsplaner - det er også mye usikkerhet.

– Det blir spennende å se om vi fortsatt får være en selvstendig bedrift med lokal beslutningsmyndighet i disse struktur og endringstider innen høyere utdanning. Jeg håper virkelig vi får fortsette som nå og ikke bli lagt inn i en stor enhet og  fjernstyrt fra for eksempel Trondheim. Den lokale tilhørigheten, det lokale engasjementet og kunnskapen er svært viktig for å få til et godt studenttilbud. Det er mye snakk om stordrift, men for studentene må vi tenke smått - tilbudet skal være så nært og personlig som mulig.