Den dårlige tonen i Fræna-politikken ser ut til å være historie. I formannskapet var det et lattermildt og samstemt budsjettmøte – helt til Elnesvågen sentrum ble tema.

Det nye formannskapet i Fræna satt i budsjettsamtaler til klokka 21 mandag kveld, og det gikk faktisk pent og pyntelig for seg. Før brukte det å være hund og katt-stemning. Det er nå stor enighet om å støtte rådmannens stramme budsjettforslag og økonomiplan, som tar sikte på å få Fræna ut av Robek-lista i 2017.

Det er nå Sp og Ap som har all makt i Fræna, godt støttet av SV og Venstre. Men tonen mellom den rødgrønne blokka og den blå (H, Krf og Frp) er bedre enn på mange år.

Mye latter

– Det er artig å konstatere at det er skikkelig god politisk stemning her og at vi ler mye sammen. Våre tilleggsforslag til budsjettet er også ganske like. Vi er enige om veldig mye, og det er bra for Fræna, sa Jan Arve Dyrnes (Ap).

– La oss ta en pause, så ser vi hva vi kan snekre sammen på punktene der vi er litt uenige, sa Kjell Lode (KrF).

– Det er utrolig positivt at vi opplever så stor enighet tross de politiske skillelinjene, påpekte Erling Hustad (Sp).

– Ja, vi tenker ganske likt, men det er ulike måter å nå målene på. Det er en veldig god stemning rundt bordet, sa Annhild Viken Sunde (V).

Tar ikke av

Rådmann Anders Skipenes synes det er kjekt å registrere klimaskiftet i Fræna, men roper ikke halleluja.

– Det er god stemning, men jeg er bekymret. Vi driver slett ikke effektivt i Fræna. Straks vi får noen gode økonomiske nyheter, som siste økonomirapportering, så registrerer jeg lyst til å bruke penger før vi har fått dem. Vi må tjene pengene først. Snuoperasjonen er på ingen måte gjennomført. Vi må gjøre endringer innen skole, helse og omsorg før vi kan ha effektiv drift i Fræna. Nå henger mye på eiendomsskatten, sa Skipenes.

* Opposisjonen ønsket å sende et positivt signal ved å sette ned eiendomsskatten fra 4 til 3,5 promille for boliger. Flertallet stemte imot dette, men ønsker også redusert eiendomsskatt. Det kan imidlertid først skje når kommunen har bygd opp et disposisjonsfond på fem prosent av driftsinntektene. Målet er at det skal skje i løpet av fire år.

* Formannskapet bestemte også at Fræna Næringsforum skal få en årlig støtte på 400.000 kroner, som ikke lå inne i økonomiplanen.

* Videre ble det fattet vedtak om at MOT, eller tilsvarende forebyggende tiltak, skal gjeninnføres i ungdomsskolen fra neste høst av. Dette i samråd med ungdomsrådet i Fræna.

* Rådmannen skal fremme en sak om eget lokale til Fræna frivillighetssentral. Det skal også kunne gi mulighet til en ungdomsklubb i sentrum.

Ny regulering i Elnesvågen

Så var det punktet om Elnesvågen sentrum. Annhild Viken Sunde (V) hopper over til opposisjonen, men Ap, Sp og SV fikk uansett klart flertall for å fremme ei sak for å starte ny regulering av Elnesvågen sentrum, inkludert sørsiden. Høyre, Frp og KrF viste tendenser til å rive seg i håret.

– Skal vi sette på spill alt det vi har gjort av omreguleringer og føringer? La oss være klar over hva vi stemmer over. Hvis vi kullkaster tidligere vedtak kan det bli dyrt, sa Kjell Lode.

Han siktet til Malme Gruppens planer om en storinvestering i et nytt forretningsbygg på sørsida av fylkesvegen.

– Tenk grundig over hva dere vedtar. Tenk over eventuelle juridiske og økonomiske utfordringer som kan komme. Vi har en privat investor som står parat, og vi har vedtatt ei omregulering, advarte rådmannen.

– Vedtaket skal nå opp i kommunestyret. Blir det stående innebærer det at vi må starte litt på nytt. Prosesser tar tid, og tid er det ikke alle som har, understreket Skipenes.