Eksemplene som er nevnt ovenfor, kan være satt på spissen. Men rådmann Arne Sverre Dahl i Molde kommune vil ha politikerne med på en gjennomgang av hvilken standard det skal være på tjenestene Molde kommune tilbyr i helse- og omsorgssektoren.

For høy kvalitet?

– Molde kommune har på enkelte områder for høy kvalitet på tjenestene i forhold til kommuner vi kan sammenlikne oss med. Det kan være behov for å gjennomgå kvalitetsstandardene på nytt, bekrefter rådmann Arne Sverre Dahl overfor Romsdals Budstikke.

Rådmannen signaliserte tirsdag til medlemmene av formannskapet at han kommer til å utfordre dem på hvilken kvalitet Molde skal ha på helse- og omsorgstjenestene i framtida.

Møter eldrebølgen

– Molde vil møte eldrebølgen om ti år. Når vi ikke tar hensyn til endringene i alderssammensetningen, er det et signal om effektivisering. Det blir administrasjonens oppgave å utfordre dere politikere: Ikke bare om heldøgns omsorgsboliger, men om hva slags kvalitet vi skal ha i Molde pleie- og omsorgstjenester, sa rådmannen i formannskapsmøtet.

I møtet hadde formannskapet hatt en drøfting etter at den interne rapporten om helse- og omsorgstilbudene i Molde ble lagt fram.

Heimetjenester ikke nok

– Rapporten viser at Molde ligger langt under på heimeomsorg. Sjøl om vi øker heimetjenester, er det ikke nok med tanke på demografien framover. Molde har store utfordringer med å planlegge framtidas eldreomsorg, selv om vi ikke har penger til det, sa Gerda Tolaas (Sp).

Gerd Marit Langøy (H) understreket at Molde manglet omsorgsboliger med heldøgns bemanning.

Vet årsaken

Geir Blakstad (H) sa: – Vi har alle visst at Molde kommune har brukt relativt mye av kaka vår på pleie og omsorg. Men vi har ikke helt visst hvorfor. Nå vet vi hvorfor vi er dyrere. Men hva gjør vi med det? Det første og enkle som skjer, er at vi legger på prisene. Vi har andre og grunnleggende forhold vi må gjøre noe med. Kontoret for tildeling og de enkelte enhetene må ha et tettere samarbeid. Man må også ta hensyn til Molde kommunes økonomiske ressurser før man gjør vedtak.

– Vi må prøve å utvikle standarder hvordan vi har tenkt å løse de ulike omsorgsnivåene. Det riktige er lengst mulig i eget heim. Da må vi legge til rette for at det blir mer enn bare en from tanke. Velferdsteknologi kan være et verktøy for å få til dette til, sa Frank Ove Sæther (Ap).

– Viktigste

Terje Tovan (Borgerlista) sa følgende: – Dette er det viktigste Molde kommunestyre skal drive med. Vi må ikke glemme de som sitter rundt i heimene sine og er mottakere på tjenestene. Vi må ikke tillate at kvaliteten på omsorgstjenestene skal synke. Vi kan diskutere avdelinger og fordeling av plasser, men det som mangler, er en visjon av organisering av en bedre tilværelse for gamle og eldre.

Rådmann Arne Sverre Dahl sier til Romsdals Budstikke at ingen av politikerne hittil har nevnt struktur på omsorgstilbudet.

– I dag har Molde fire ganske jevnstore institusjoner; Gomstua, Kirkebakken, Råkhaugen og Bergmo. Ville vi ha tenkt slik i dag hvis vi skulle forberedt for morgendagens helse- og omsorgstilbud? spør rådmannen.