1. april i fjor kom Helsedirektoratet med nye retningslinjer for barselomsorgen, hvor det anbefales heimebesøk av jordmor den første eller andre dagen etter utskriving fra sjukehus.

– Tidligere lå kvinnene tre til fire dager på føden. Nå er liggetida to, i noen tilfeller tre dager. Det anbefales ett til tre heimebesøk av jordmor, alt etter behov. Dette er et supplement til besøk av helsesøster, som finner sted sju til ni dager etter heimkomst, sier Elisabeth Herje Sogge, kommunejordmor i Aukra og Molde.

Råd og veiledning

Flere omkringliggende kommuner har hatt tilbud om jordmorbesøk, og Sogge sier hun er glad for at de endelig kan tilby dette.

– Det er masse følelser både for mor og far når man blir foreldre. Jordmødrene har fulgt dem gjennom svangerskapet, noe som gjør det lettere å bearbeide fødsel og den nye situasjonen. Når man reiser heim fra sjukehuset, har man ikke kommet i gang med amming ennå. Vi gir råd og veiledning på dette. Og vi følger opp spørsmål om stell av babyen og endringer i kvinnekroppen.

God respons

Sogge forteller at tilbakemeldingene fra de nybakte foreldrene er gode.

– Kan jordmødrene fange opp fødselsdepresjon og situasjoner som ikke er gunstige for barnet gjennom heimebesøka?

– Ja. Vi har god kjennskap til mors psykiske helse fra svangerskapet, og kjenner risikofaktorer og sårbarhet. Tilbudet er viktig for å kunne sette inn tiltak hvis vi ser at noen har det vanskelig.

Høge krav

I første omgang prioriteres førstegangsfødende og flyktningkvinner.

– Før fikk man «sengamat», i dag byr nybakte mødre på ferske bakverk. På sosiale medier postes det bilder av flate mager. Kravene har endret seg?

– Det å være barselkvinne har endret seg. Jeg tror mange forventer mye av seg sjøl. De vil vise at de har kontroll, men vi ser når de kommer til oss at det er mange følelser. Man kan ikke ha kontroll på alt. Vi råder alle til å senke skuldrene og konsentrere seg om å bli kjent med barnet. Dette snakker vi om både i svangerskapet og etterpå, sier Sogge.

Økte midler

Det er økte midler til helseavdelinga i Molde kommune og et nyopprettet samarbeid mellom Molde og Aukra som muliggjør heimebesøka.

– Helseavdelinga har fått økt jordmorstillinga med en halv stilling og Aukra kjøper en halv stilling. Det ga oss muligheten til å lyse ut en full stilling. Det er utrolig bra. Vi har tre jordmødre som jobber 100 prosent, sier Sogge.

Fræna mangler jordmor

Else Røvik Marthinsen jobbet tidligere i Fræna, som har hatt en praksis med jordmorbesøk i flere år. Nå står Fræna uten kommunejordmor, og er i gang med sin andre utlysning.